Parlamentul impune o taxa de 90% furnizorilor care nu transfera consumatorilor ieftinirea gazelor

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege care introduce o taxa de 90% din diferenta dintre pretul real de achizitie al gazului natural si pretul reglementat al producatorilor in valoare de 68 lei/MWh.

Potrivit unui amendament la proiectul care modifica legea energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei legi si data de 30 iunie 2021, pretul de vanzare al gazelor naturale de catre titularii de licenta de furnizare a gazelor naturale, licentiati in conformitate cu prevederile Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, catre clientii casnici, producatorii de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinata consumului populatiei este format in conditii de piata libera din costul unitar al gazelor naturale din care se exclud cantitatile de gaze naturale din import si inmagazinare, la care se adauga tariful de transport, tariful de distributie, tariful de inmagazinare si tariful de furnizare, plus taxele aferente.

Citeste si articolul :   Planul UE de actiuni coordonate pentru suspendarea graduala a restrictiilor antiepidemice

”In cazul in care, la formarea pretului in perioada si conditiile stipulate la alineatul (1), furnizorii vor aplica la costul unitar al gazelor un cost mai mare decat costul real de achizitie, suma rezultata din diferenta dintre pretul real de achizitie si pretul reglementat al producatorilor in valoare de 68 lei/MWh, stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, se imparte in urmatoarele proportii: 10% ramane la furnizor si 90% se colecteza la bugetul de stat intr-un cont special si este utilizata exclusiv pentru protectia clientilor vulnerabili. Calculele se fac lunar, pentru luna anterioara”, se arata la aliniatul 2 al amendamentului.

Potrivit modificarilor, schema de la alineatul se aplica doar pentru cantitatile de gaze naturale care au un pret de achizitie sub pretul de 68 lei/MWh.

Publicitate

Proiectul a avut ca obiect de reglementare stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie si a Legii nr. 23/2014 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie

Citeste si articolul :   Veste proasta, din pacate. Bilant ingrijorator anuntat de autoritati

Modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012 a fost aprobata, marti, in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional, cu 284 de voturi ”pentru, doua ”contra” si patru abtineri.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.