Raed Arafat, avertizare de ultim moment: Se dau amenzi mari

Pe fondul informatiilor aparute in spatiul public conform carora termoscanarea ar fi ilegala, Raed Arafat a comentat acest aspect. Se pare ca acest act medical trebuie savarsit de personal medical.

„Nici nu intru sa vorbesc despre acest lucru. Termoscanarea in primul rand este facuta de la distanta, printr-un scanner care iti vede temperatura; nu scrie numele tau, nu-ti ia datele tale, nu ia CNP-ul tau de pe frunte… nu ia nimic! Deci este o termoscanare. Nici macar nu stie cum te numesti nu stie nimic; nu-ti face poza, nu-ti face absolut nimic. Iti ia temperatura.

Si daca temperatura este peste un anumit nivel, atunci se ajunge la a nu-ti permite sa intri si sa-ti recomande sa ajungi la un medic sau sa fi consultat. Nu vad nimic aici despre legalitate si despre… Deci mai mult este vorba despre protectia celor care sunt in interiorul unui spatiu. Si acum, cand am intrat aici, pompierul m-a oprit si mi-a luat temperatura. Si sunt convins ca le-a luat temperatura si la domnul general, si la toti ceilalti. Deci nu este nimic rau in acest lucru”, a spus seful DSU.

Citeste si articolul :   Anuntul oficial: Cat va dura starea de urgenta in Romania si cum poate fi ea prelungita.

Acesta a sustinut ca firma ar putea fi amendata daca nu se va lua temperatura la intrare. „Adica aici este clara treaba: daca este o decizie care este luata la nivelul autoritatilor ca la supermarketuri, la localurile unde lucreaza mai mult de 50 de persoane (…) Deci daca asta este problema, atunci clar ca va trebui sa respecte regula si sa termoscaneze. Cine nu o face si vine DSP-ul sau organele de control este posibil sa fie amendat”, a mai sus Raed Arafat.

Publicitate

Raed Arafat a mai spus ca purtatul mastii este obligatoriu, acest lucru impiedica raspandirea virusului.

„Pentru ca daca am descoperi fiecare cine este infectat sau nu n-am ce sa porti masca. Atunci am spune: cel care e infectat sa nu mai intre. Masca este un alt mod de protectie fata de cei care sunt asimptomatici; pot sa fie printre noi si aici in sala”, a spus acesta.

Publicitate

Ce raspuns a dat Raed Arafat cand a fost intrebat daca vor exista in lege exceptii pentru aumite persoane:

Citeste si articolul :   Europa se inchide bucata cu bucata. Tarile care intra in carantina

„Nu stiu. Cel putin la mine nu a ajuns asa ceva. Dar asta este ca si cei care nu vor sa poarte centura de siguranta pentru ca spun ca au motive medicale, dupa care fac un accident si ajung sa fie decedati sau mutilati pentru ca n-au purtat centura. Si aici e la fel: vrem sa bravam, sa spunem ca noi avem probleme, nu vrem sa purtam masca, atunci ne asumam si responsabilitatea ca ne vom infecta. Dar problema este ca vom infecta si pe altii daca noi suntem infectati.

Deci am pus astazi pe Facebook chiar o schema care arata cum se infecteaza de la persoana la persoana daca se poarta masca – daca poarta masca persoana care este infectata, daca poarta masca persoana care nu este infectata si sta langa o persoana infectata, si daca poarta amandoua persoanele masca. Si daca poarta amandoua persoanele masca, rata de infectie, conform graficului respectiv, este de 1,5%. Deci ar trebui sa ne gandim…

Pe cand, daca poarta masca persoana neinfectata si persoana infectata nu poarta masca, rata de infectie poate sa ajunga la 70%. Deci de aici trebuie sa luam in considerare acest lucru si de ce masca, in aceasta perioada, trebuie sa devina ceva obligatoriu in spatiile inchise, in transportul in comun mai ales, cand esti intr-o masina si esti cu persoane cu care nu stai de regula in casa – prieteni care vin din alt anturaj; trebuie sa porti masca. Deci astea sunt lucruri, in final, care in alte tari de mult se fac. Cand are cineva gripa, poarta masca. Deci in tarile asiatice asta e un obicei care exista. Acum trebuie sa ne obisnuim si noi cu ea”, a punctat el.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.