Iasul se afla in fata unui potential focar de coronavirus, cu epicentrul in orasul Targu Frumos, dupa ce preotul si dascalul de la biserica pe rit vechi din oras au fost confirmati cu noul coronavirus. Saptamana trecuta, marti, dascalul de la biserica pe rit vechi din oras, Luchian, a fost depistat ca fiind pozitiv la infectia cu COVID-19 si a fost transportat de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.
Dar, in momentul de fata, oamenii din oras sunt panicati: sursele „Ziarului de Iasi” spun ca in ultimele zile au fost 7 confirmari cu noul coronavirus din Targu Frumos fiindca cei doi ar fi mers de doua saptamani prin gospodariile oamenilor pentru a-i spovedi, a-i impartasi, dar si pentru a strange bani pentru o noua biserica pe care vor sa o ridice. Actiunea celor doi este una in afara reglementarilor specifice actualei perioade.
Inca nu se stie cat de mare va fi amploarea infectarilor in urma actiunii celor doua fete bisericesti.
Surse apropiate DSP Iasi au confirmat pentru „Ziarul de Iasi” ca, in urma anchetei epidemiologice incepute de saptamana trecuta, au fost deja descoperite patru persoane pozitive, doar contacti directi ai dascalului, dar ca nu a fost finalizata lista de persoane cu care a intrat acesta in contact nici pana astazi. Urmeaza, apoi, si contactii preotului.
Preotul este asimptomatic, in stare buna
Preotul Nichita Ichim este una dintre cele mai puternice voci din comunitatea lipoveana din Targu Frumos. Acesta a confirmat pentru „Ziarul de Iasi” ca a mers saptamana trecuta in casele mai multor dintre enoriasi, dar nu vrut sa ne spuna exact la cati.
„Am prezentat toate informatiile Directiei de Sanatate Publica”, a precizat Nichita Ichim. El a fost testat pozitiv cu un test rapid in cursul zilei de duminica, fiind transportat cu izoleta la Spitalul de Boli Infectioase, unde se afla internat si in momentul de fata.
Ieri, cand a fost contactat de reporterii „Ziarului de Iasi”, astepta in continuare rezultatele testului Real Time PCR pentru a confirma infectia.
„Am vorbit cu cei de la DSP si le-am prezentat toate persoanele cu care am intrat in contact, eu nu am niciun simptom, nimic, ma simt bine, trebuie sa confirme rezultatul testului rapid pe care l-au facut aseara”, ne-a declarat preotul Nichita Ichim.
Cum biserica pe rit vechi la care slujeste acesta nu se supune canonic si nu este in comuniune cu Biserica Ortodoxa Romana, cel mai probabil, preotul si dascalul nu au respectat recomandarile stricte comunicate public de Patriarhie.
Spre exemplu, preotii ortodocsi care sunt nevoiti sa mearga acasa la oameni, sa ii impartaseasca, sa ii spovedeasca sau sa mai tina o scurta slujba pentru cei care nu reusesc sa ajunga la biserica au incaltaminte de unica folosinta, poarta masca, manusi, se dezinfecteaza inainte de a intra in casa, nu intra in contact direct cu oamenii decat in momentul in care ii impartasesc si raman doar pe hol.
„Ne protejam in primul rand noi, pentru ca mergem in multe case, dar si pe cei batrani care depind de noi si nu pot sa vina la biserica. In orice caz, foarte putini preoti aleg sa mearga in molifta postului, eu unul, spre exemplu, evit pe cat posibil. Ni s-a si transmis sa evitam asta, de la Patriarhie, dupa incidentul care a avut loc la Constanta. Oricum, biserica pe rit vechi nu tine de Biserica Ortodoxa Romana, nu suntem nici in comuniune”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
Citeste mai multe pe ziaruldeiasi.ro
Publicitate