Au fost dati afara. Haos in sistemul medical din Romania. E vorba despre 82 de asistenti si infirmieri

In timp ce in toate spitalele din tara este nevoie de personal medical si sanitar, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi au fost concediati 82 de oameni.

Sunt asistenti medicali si infirmieri, iar astazi au venit in fata unitatii pentru a cere explicatii. Spun ca ar fi solicitat inclusiv sa mearga la Suceava, in cel mai mare focar de COVID-19 din Romania. Conducerea sustine ca nu mai sunt bani de salarii, potrivit stirileprotv.ro.

Angajata, tinand in mana decizia de desfacere a contractului de munca: „Aceste decizii le-am primit dimineata, dupa ce am servit masa pacientilor. Cand toata tara tipa dupa personal medical si murim pe capete, cum sa mi se para aceasta decizie? Toata lumea cauta personal medical si e nevoie peste tot de medici, asistenti, infirmieri, pentru ca nu se poate. Cei care sunt acum nu o sa mai faca fata. Cu detasarea eram de acord si nu numai eu, toti colegii mei, formam echipe si mergeam si acordam ajutorul”.

Aproape toti angajatii dati afara au participat la un concurs in august, anul trecut. Suspendat, insa, dupa proba scrisa si vizat de o ancheta a DNA Iasi. Chiar si asa, dupa demiterea fostului manager, procedurile pentru ocuparea locurilor de munca s-au reluat, iar admisii au semnat contracte cu Spitalul la inceputul lui 2020.

Publicitate

Mihaela Dascalu, asistent medical: „Am vrea sa aducem atentiei opiniei publice despre abuzul care s-a facut azi asupra a 90 de colegi care au fost concediati abuziv, incalcand ordonanta cu starea de urgenta. Ne-am trezit cu desfacerea contractelor de munca”.

Cristina, asistent medical: „Am participat, ca toata lumea care isi cauta un loc de munca, la un concurs. Raman fara un loc de munca in acest moment. Sa fiu detasata, vreau sa continui sa imi fac treaba si atat”.

Actuala conducere a unitatii medicale spune ca nu mai are bani pentru salarii. O clauza din contractele individuale, care prevede trei luni de proba, a stat la baza deciziei concedierilor in masa.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Autoritatile au confirmat al 49-lea caz de coronavirus in Romania. Unde se afla

Corneliu Prepelita, jurist al Institutului de Psihiatrie Socola Iasi: „S-a dispus incetarea contractelor de munca pentru 82 de angajati. In cadrul contractelor s-a prevazut o clauza a perioadei de proba de 90 de zile si aceasta expira la inceputul lui aprilie. Acesti oameni nu au gresit cu absolut nimic. Problema rezulta din incarcatura bugetara cu fondul de salarii”.

Concediatii vor sa isi caute dreptatea in instanta.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.