Italia este in momentul de fata cea mai afectata tara de pandemia COVID-19. La nivel national a fost impusa carantina totala iar spitalele si personalul medical sunt coplesiti de zecile de mii de victime produse de SARS-CoV-2 in numai cateva saptamani. Expertii sunt preocupati si de rata extrem de mare a deceselor inregistrate, numarul de victime depasind totalul raportat in China.
Potrivit unui studiu realizat de autoritatea nationala de sanatate din Italia, 99% din decesele provocate de noul coronavirus au fost persoane care sufereau de afectiuni medicale preexistente. Raportul privind caracteristicile pacientilor pozitivi pentru infectia cu SARS-CoV-2 decedati in Italia s-a bazat pe date actualizate pana la 20 martie si a cuprins 3.200 de pacienti decedati.
Pe 20 februarie, un tanar din regiunea Lombardia din Italia a fost internat pentru o pneumonie atipica, care ulterior s-a dovedit a fi COVID-19. In urmatoarele 24 de ore au aparut 36 de cazuri noi, niciunul neavand contact cu primul pacient sau cu cineva cunoscut cu infectia COVID-19. Acesta a fost inceputul unuia dintre cele mai mari si mai necontrolate grupuri de pacienti cu COVID-19 din lume, care a declansat rapid transmiterea intracomunitara pe teritoriul Italiei.
In saptamanile urmatoare, numarul de cazuri raportate in Italia a ramas scazut. Apoi, numarul italienilor infectati cu noul coronavirus a crescut de 10 ori, in perioada 23 februarie – 1 martie.
Publicitate
De la inceputul lunii martie, numarul cazurilor a crescut de la aproximativ 1.700 la peste 60.000 iar numarul de decese a crescut de 100 de ori – de la 34 la peste 6.000.
In ciuda eforturilor agresive de izolare a populatiei, SARS-CoV-2 a continuat sa se raspandeasca, iar numarul de pacienti afectati s-a aflat in crestere. Peste 4.500 de oameni au murit in Italia in luna de cand un barbat in varsta de 78 de ani din regiunea Lombardia a devenit primul deces provocat de COVID-19 in Europa (21 februarie). Rata de fatalitate a cazurilor este foarte mare, fiind dominata de pacienti foarte batrani.
Pe 19 martie, Italia devenea tara cu cele mai multe decese provocate de noul coronavirus din lume, depasind China, dupa ce inregistrase 5.322 de cazuri noi si 427 de decese noi intr-o singura zi. Din cauza numarului foarte mare de decese, armata italiana a fost chemata pentru a transporta sicriele din Bergamo catre crematorii din alte regiuni, deoarece capacitatea cimitirelor si crematoriilor era depasita.
In zilele urmatoare, in Italia incepea sa se observe un trend descendent al numarului de cazuri si decese noi, intreaga lume sperand ca data de 21 martie (aproape 6.600 de cazuri noi si 800 de decese noi), fusese varful pandemiei de pe teritoriul Italiei.
Citeste mai multe pe raportuldegarda.ro
Publicitate