Cum sa cresti un migdal acasa din seminte

Migdalul este un arbore fructifer de dimensiuni medii, cunoscut pentru fructele sale delicioase si pentru frumoasele sale flori. Originar din Orientul Mijlociu, migdalul (Prunus dulcis) este apreciat pentru productia sa abundenta de migdale, care sunt utilizate in diverse moduri: ca gustare, in bucataria traditionala si in diverse produse alimentare.

Arborele de migdal face parte din familia Rosaceae si este apreciat nu doar pentru recolta sa, ci si pentru aspectul sau ornamentat, cu flori roz-pale sau albe, ce infloreste primavara, aducand o nota de frumusete in gradinile si livezile unde este cultivat. Fiind o planta adaptabila, migdalul poate creste intr-o varietate de medii, iar procesul de cultivare a migdalului poate fi o activitate gratifianta pentru cei pasionati de gradinarit si horticultura.

Cum sa cresti un arbore de migdale din seminte acasa

Pasul 1: Obtinerea semintelor de migdale

Selectarea semintelor: Alege migdale de inalta calitate care sa fie crude, proaspete si neprocesate. Poti utiliza migdale direct de la un alt copac sau sa achizitionezi migdale crude, neprocesate si netratate.

Stratificarea: Semintele de migdale trebuie sa fie stratificate (supuse unui tratament cu frig) pentru a incuraja germinarea. Pentru a face acest lucru, inmoaie migdalele in apa timp de 48 de ore, apoi infasoara-le intr-un prosop umed, pune-le intr-o punga de plastic si refrigeraza-le timp de cateva saptamani.

Pasul 2: Plantarea semintei

Cand sa plantezi: Primavara este cel mai bun moment pentru a planta semintele de migdale.

Pregatirea solului: Arborele de migdale prefera un sol bine drenat, cu un nivel de pH de aproximativ 6-7,5. Imbogateste zona de plantare cu compost.

Adancimea plantarii: Planteaza semintele la adancimea de 5-7,5 in sol si uda-le bine.

Locatie: Alege o locatie insorita, deoarece arborii de migdale necesita lumina solara plina pentru a se dezvolta.

Publicitate

Pasul 3: Ingrijirea arborelui tau de migdale

Udarea: In timp ce arborele este tanar, asigura-te ca primeste apa regulat, mai ales in perioadele uscate. Arborii maturi sunt destul de toleranti la seceta, dar vor produce mai bine cu udare constanta.

Taierea: In primii ani, concentreaza-te pe dezvoltarea unei structuri puternice si sanatoase pentru arbore. In anii urmatori, taie pentru a incuraja lumina solara si circulatia aerului, ceea ce poate minimiza riscul de boli.
Ingrasarea: Foloseste un ingrasamant echilibrat pentru a hrani arborele, mai ales in timpul sezonului de crestere.

Citeste si articolul :   Rugaciunea Sfintei Cruci! Are putere mare asupra tututor relelor! Se spune 3 zile, azi, maine si poimaine

Pasul 4: Protejarea arborelui

Daunatori si boli: Fii atent la daunatorii comuni precum afidele si bolile precum infectiile fungice. Aplica masuri preventive si curative dupa nevoie.

Protectie iarna: Arborii de migdale tineri pot avea nevoie de protectie in timpul iernilor aspre. Utilizarea mulciului si a invelisurilor de protectie poate ajuta sa-i protejezi de vanturile reci si de frigul extrem.

Pasul 5: Recoltarea migdalelor

Perioada de asteptare: Arborii de migdale incep de obicei sa produca nuci in al 3-lea sau al 4-lea an si ajung la productie maxima dupa 5-6 ani.

Momentul recoltarii: Migdalele sunt de obicei pregatite pentru recoltare la sfarsitul verii pana la inceputul toamnei. Cojile se vor sparge si coaja va deveni vizibila.

Uscarea: Dupa recoltare, lasa migdalele sa se usuce intr-un loc racoros si uscat timp de o saptamana inainte de a le depozita.

Pasul 6: Bucura-te de recolta

Prajirea si consumul: Prajeste migdalele pentru o gustare delicioasa sau foloseste-le in bucataria ta.

Citeste si articolul :   Rugaciunea catre Sfantul Anton este de mare ajutor cand ai un necaz. Se spune 9 marti la rand

Admirarea infloririi: Arborii de migdale ofera flori frumoase in primavara, facandu-i o adaugare frumoasa in gradina ta.

Ganduri finale:

Cultivarea unui arbore de migdale necesita rabdare, dar rezultatele – sub forma de fructe delicioase si flori frumoase – merita asteptarea. Asigura-te ca ingrijesti arborele pe parcursul vietii sale si te vei bucura de recolte bogate in anii ce vor urma.

Nota: Intotdeauna ia in considerare clima locala si consulta un specialist local pentru a te asigura ca migdalele sunt o cultura potrivita pentru zona ta.

Iti place asta? Impartaseste inspiratia cu prietenii tai!

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.