Ce trebuie neaparat sa faci in septembrie in gradina. O sa iti multumesti la primavara

Lucrarile de gradinarit potrivite pentru luna septembrie. Aceasta luna marcheaza tranzitia catre toamna, astfel ca exista anumite activitati cheie pe care ar trebui sa le faci in gradina pentru a pregati terenul pentru sezonul rece. Iata cateva sugestii:

1. Recoltarea recoltelor:

Septembrie este momentul perfect pentru a recolta multe dintre culturile de vara. Legumele si fructele cum ar fi rosiile, ardeii, dovleceii, castravetii si fasolea pot fi recoltate acum. Asigura-te ca le recoltezi inainte de aparitia primelor ingheturi.

2. Plantarea culturilor de toamna:

Incearca sa plantezi culturi de toamna, precum varza, conopida, spanacul, rucola si sfecla, pentru a te bucura de recolte sanatoase in sezonul rece.

3. Ingrasaminte si sol:

Este momentul potrivit pentru a adauga ingrasaminte cu eliberare lenta in sol pentru a hrani plantele pe parcursul iernii. De asemenea, poti sa ajustezi nivelul pH-ului solului daca este necesar.

Publicitate

4. Plantarea bulbilor de primavara:

Daca doresti sa ai flori frumoase in primavara, planteaza acum bulbii de flori, cum ar fi lalelele, narcisele si zambilele.

5. Ingrijirea gazonului:

Septembrie este momentul ideal pentru a aerisi si a fertiliza gazonul. Tunde-l regulat pentru a-l mentine in forma buna pana in toamna.

6. Inmultirea plantelor:

Daca doresti sa obtii mai multe exemplare din plantele tale preferate, poti sa incepi procesul de inmultire prin butasi sau seminte.

7. Recoltarea semintelor:

Colecteaza semintele de la plantele anuale sau bienale pentru a le folosi in sezoanele urmatoare.

8. Pregatirea pentru iarna:

Verifica si repara structurile din gradina, cum ar fi serele sau sistemele de irigatii. Acopera plantele delicate sau adu-le in spatii protejate daca zona ta are ierni reci.

9. Plantarea arbustilor si a copacilor:

Toamna este un moment potrivit pentru a planta arbusti si copaci. Solul mai cald incurajeaza dezvoltarea radacinilor inainte de venirea iernii.

10. Curatenia generala:

Elimina plantele anuale care au inflorit si frunzele cazute pentru a evita aparitia bolilor si a daunatorilor in sezonul urmator.

Este important sa adaptezi aceste sfaturi in functie de climatul si zona in care te afli. Asigura-te ca respecti nevoile specifice ale plantelor tale si ca iei masuri pentru a-ti proteja gradina de conditiile specifice ale toamnei si iernii din zona ta.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.