De ce ar trebui sa mancam ananas?

Este adevarat ca acest fruct tropical ajuta la arderea grasimilor? Care este beneficiul pentru sanatate al ananasului si cine ar trebui sa nu-l mai consume?

Ananasul poate fi numit in siguranta un adevarat depozit de vitamine: acestea sunt vitaminele A si C, aproape intregul grup B si multe oligoelemente:

potasiu (necesar pentru reglarea metabolismului apa-sare in corpul uman si pentru functionarea normala a muschilor, inclusiv cardiac);

magneziu (necesar pentru functionarea sistemului nervos si cresterea oaselor, mentine densitatea si elasticitatea acestora, regleaza nivelul zaharului din sange, elimina crampele musculare);

Publicitate

calciu (necesar la orice varsta pentru tesutul osos si dinti, regleaza procesele metabolice din organism);

fosfor (ajuta la absorbtia nutrientilor, este necesar pentru cresterea normala a oaselor si a dintilor);

manganul (afecteaza direct metabolismul proteinelor, lipidelor si carbohidratilor, scade nivelul colesterolului din sange);

sodiu (necesar pentru echilibrul normal apa-sare in celulele tesuturilor si organelor, normalizarea activitatii neuromusculare si functionarea normala a rinichilor);

fier (necesar pentru normalizarea compozitiei sangelui, sinteza ADN-ului celulelor si globulelor rosii).

O cantitate suficienta de vitamina C in ananas face ca fructul sa fie indispensabil in sezonul racelilor si virusilor. Vitaminele B sunt necesare pentru functionarea normala a sistemului nervos central, sanatatea pielii, parului si unghiilor. In plus, ajuta la normalizarea metabolismului, imbunatateste functionarea organelor digestive, in special a intestinelor, si ajuta la absorbtia corecta si completa a proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Vitamina A este cunoscuta ca un antioxidant puternic, care este necesar pentru a proteja impotriva antioxidantilor de radicali liberi la nivelul membranei celulare si pentru a reduce stresul oxidativ.

Citeste si articolul :   Telina si beneficiile sale pentru sanatatea ta

PROPRIETATI UTILE ALE ANANASULUI

Pe langa vitaminele cu proprietatile necesare deja enumerate, ananasul contine bromelaina. Aceasta este o enzima unica care ajuta la descompunerea proteinelor, ceea ce este valabil mai ales pentru cei care au o tulburare digestiva sau sunt diagnosticati cu acid stomacal scazut. Alte proprietati benefice ale bromelainei sunt stimularea si sustinerea sistemului imunitar si tratamentul rapid al inflamatiei. Bromelaina ajuta la ameliorarea umflaturilor, previne formarea cheagurilor de sange in vasele de sange si tesuturile moi.

Ananasul are o cantitate impresionanta de fibre, ajuta la imbunatatirea microflorei intestinale si actioneaza pe suprafata sa interioara ca o perie, indepartand depunerile si placa. In acelasi timp, peristaltismul se imbunatateste, astfel incat o persoana sa scape de flatulenta si umflaturi.

Vitaminele, care sunt bogate in fructe tropicale dulci, ajuta la intarirea sistemului nervos si la imbunatatirea starii emotionale a unei persoane, amelioreaza perfect durerile de muschi si articulatii dupa antrenamente intense – din acest motiv, sportivii mananca constant ananas.

Citeste si articolul :   La ce ajuta biotina (vitamina H)

Se crede ca ananasul reduce riscul aparitiei si cresterii tumorilor canceroase, ajuta la curatarea si intarirea vaselor de sange, imbunatateste functia inimii si promoveaza formarea normala a sangelui.

ESTE ADEVARAT CA ANANASUL AJUTA LA ARDEREA GRASIMILOR?

Sa incepem cu faptul ca 100 de grame de pulpa contin putin mai mult de 50 de kcal, ceea ce face ca fructele sa fie dietetice si sarace (si sanatoase) in calorii. In al doilea rand, ananasul are un indice glicemic scazut, adica dupa ce il consumati proaspat, nu exista un salt brusc al glicemiei (si nivelul de insulina din organism nu creste atat de repede). Aceasta inseamna ca fructele tropicale pot fi consumate in siguranta de persoanele care sufera de diabet in stadiul de compensare a bolii.

ESTE ADEVARAT CA ANANASUL IMBUNATATESTE DIGESTIA?

Da, acest lucru este foarte facilitat de bromelaina si o serie de vitamine din compozitia fructelor si o cantitate mare de fibre. Cu utilizarea constanta a ananasului, puteti obtine o imbunatatire serioasa a digestiei si puteti accelera metabolismul. Dar este important de retinut ca doza unica recomandata de medici nu depaseste 200 de grame. In caz contrar, puteti provoca efectul opus.

Citeste si articolul :   Acesta este cel mai necorespunzator loc posibil pentru a depozita usturoiul. Poate germina si deveni amar

ESTE SUCUL DE ANANAS SANATOS?

Daca vorbim de suc proaspat stors (cu pulpa), atunci este, fara indoiala, la fel de util ca un fruct intreg. Este foarte bun pentru cei care au nevoie sa memoreze cantitati mari de informatii, sa se antreneze mult sau sa lucreze activ din punct de vedere intelectual. Daca bei suc in mod regulat, atunci vasele de sange vor deveni mai elastice si mai puternice, peretii lor sunt curatati de placi – ceea ce inseamna ca riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral este redus. Cu toate acestea, nu uitati ca forma lichida este cea care contribuie la o crestere mai rapida a nivelului de glucoza, dar aceasta poate fi deja considerata o contraindicatie pentru diabetici si trebuie sa limitati utilizarea fructelor cu exces de greutate.

Publicitate

Autor