Tiroida este o glanda mica de aproximativ 5 cm in diametru situata sub pielea gatului si sub marul lui Adam. Cele doua jumatati (lobi) ale glandei sunt conectate printr-o parte centrala (numita istm) care da tiroidei forma unui fluture. In mod normal, tiroida nu poate fi vazuta si abia poate fi simtita. Daca creste in dimensiune, medicii il pot simti cu usurinta la palpare sau il pot vedea ca un nod proeminent dedesubt sau pe partile laterale ale marului lui Adam.
Tiroida secreta hormoni tiroidieni care controleaza rata functiilor chimice din organism (metabolismul de baza). Hormonii tiroidieni influenteaza metabolismul bazal in doua moduri:
-Stimuland aproape fiecare tesut din organism sa produca proteine;
-Prin cresterea cantitatii de oxigen folosita de celule;
Publicitate
Hormonii tiroidieni afecteaza multe functii vitale ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, ritmul cu care sunt arse caloriile, integritatea pielii, cresterea, productia de caldura, fertilitatea si digestia.
Localizarea tiroidei
Imbatranirea are doar un efect minor asupra tiroidei si hormonilor tiroidieni. Odata cu varsta, tiroida se micsoreaza si coboara in gat. Nivelul hormonului tiroidian triiodotironina (T3) poate scadea usor, dar viteza functiilor vitale variaza doar foarte putin. Cu toate acestea, frecventa tulburarilor tiroidiene creste odata cu varsta.
Tulburarile care afecteaza functia tiroidiana, in special hipertiroidismul si hipotiroidismul , sunt uneori mascate de procesul normal de imbatranire. Aceste tulburari provoaca adesea simptome care sunt usor confundate cu simptome ale altor boli, sau chiar semne de imbatranire.
O crestere sau scadere a functiei tiroidei poate afecta in mod semnificativ bunastarea si capacitatea de a efectua activitati zilnice ale adultilor in varsta. Acesta este motivul pentru care este necesara demascarea acestor boli pentru a putea fi tratate eficient.
Hormonii tiroidieni
Exista doi hormoni tiroidieni
-T4: Tiroxina (numita si tetraiodotironina)
-T3: Triiodotironina
T4, principalul hormon produs de tiroida, are un efect redus sau deloc asupra stimularii metabolice bazale. Intr-adevar, T4 este transformat in T3, care este cel mai activ hormon. Conversia lui T4 in T3 are loc in ficat, dar si in alte tesuturi. Mai multi factori controleaza conversia T4 in T3, in functie de nevoile organismului si de prezenta sau absenta bolilor.
Cea mai mare parte a T4 si T3 din sange este transportata de o proteina, globulina care leaga tiroxina. Doar o mica parte din T4 si T3 circula liber in sange. Cu toate acestea, este un hormon liber care este activ. Cand hormonul liber este folosit de organism, o parte din hormonul legat este eliberat de proteina de legare.
Pentru a produce hormoni tiroidieni, tiroida are nevoie de iod , un element care se gaseste in apa si alimente. Tiroida capteaza iodul si il integreaza in celulele sale pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Cand se utilizeaza hormoni tiroidieni, o mica parte din iodul lor este eliberata si se intoarce in tiroida, unde este reutilizata pentru a produce alti hormoni tiroidieni. In mod curios, tiroida elibereaza ceva mai putini hormoni daca primeste niveluri ridicate de iod din sange.
Tiroida secreta, de asemenea , calcitonina , un hormon care ajuta la mentinerea masei osoase prin promovarea fixarii calciului in oase.
Teste de diagnostic tiroidian
Medicii examineaza mai intai persoana si ii simt gatul pentru a verifica daca exista o tiroida marita sau orice noduli .
In functie de rezultatele examinarii, pot fi necesare si alte analize.
Analiza hormonilor tiroidieni
Pentru a evalua buna functionare a tiroidei, medicii masoara de obicei nivelurile hormonale din sange. Ei masoara urmatoarele rate:
-TSH
-T4
-T3
Nivelurile de hormoni care stimuleaza tiroida din sange sunt de obicei cel mai bun indicator al functiei tiroidiene. Intrucat rolul acestui hormon este de a stimula tiroida, nivelul sau in sange creste atunci cand tiroida functioneaza insuficient (si de aceea trebuie stimulata mai mult) si scade atunci cand tiroida functioneaza excesiv (si, prin urmare, trebuie sa fie mai putin stimulata). Cu toate acestea, in cazuri rare in care glanda pituitara nu functioneaza normal, nivelul TSH nu reflecta in mod fiabil functia tiroidiana.
Cand medicii masoara nivelurile de hormoni tiroidieni T4 si T3 in sange, de obicei masoara formele legate si libere ale fiecarui hormon (T4 total si T3 total). Majoritatea nivelurilor circulante de T4 si T3 sunt legate de o proteina numita globulina care leaga tiroxina. Daca globulina de legare a tiroxinei este anormala, nivelurile totale ale hormonilor tiroidieni pot fi interpretate gresit; de aceea, uneori, medicii masoara doar nivelurile de hormoni liberi din sange. Nivelurile globulinei care leaga tiroxina sunt mai scazute la persoanele cu boli de rinichi sau afectiuni care reduc sinteza proteinelor de catre ficat sau la cei care iau steroizi anabolizanti. Rata este mai mare la femeile insarcinate, la cele care iau contraceptive orale sau alte forme de estrogeni , precum si in stadiile incipiente ale hepatitei .
Ecografia tiroidiana
Atunci cand una sau mai multe excrescente (noduli) sunt palpate pe tiroida, se poate efectua o ecografie. Ecografia utilizeaza unde sonore pentru a masura dimensiunea glandei si pentru a determina daca cresterea este solida sau plina de lichid (chistica), care sunt caracteristicile nodulului, cum ar fi prezenta sau absenta calciului si vascularitatea tiroidei.
Intr-un alt test (testul de absorbtie a iodului radioactiv, un tip de scintigrafie ), o cantitate mica de substanta radioactiva (cum ar fi iod sau tehnetiu) este injectata in fluxul sanguin. Substanta radioactiva se concentreaza in tiroida si un dispozitiv (gama camera) efectueaza un alt tip de examinare care detecteaza radiatia si produce o imagine a tiroidei care va evidentia eventualele anomalii fizice.
Intrucat cantitatea de iod radioactiv absorbita de tiroida depinde de functionarea tiroidei, o scintigrafie tiroidiana permite de asemenea sa se determine daca functionarea unei parti a tiroidei este normala, crescuta sau redusa, in comparatie cu restul tiroidei. glanda.
Alte teste tiroidiene
Daca medicii suspecteaza o boala autoimuna , se face un test de sange pentru a verifica eventualii anticorpi care ataca tiroida.
Daca se suspecteaza cancer tiroidian , medicii preleveaza o proba de tesut tiroidian folosind un mic ac pentru analiza (biopsie). Medicii fac de obicei o ecografie pentru a identifica locul pentru biopsie.
Nivelul sanguin al calcitoninei este masurat daca se suspecteaza cancer medular, deoarece aceste cancere tiroidiene secreta intotdeauna acest hormon .
Publicitate