Beneficiile uimitoare ale vitaminei B12

Vitamina B12 , sau cobalamina, este un nutrient esential pentru buna functionare a organismului dumneavoastra.

Pentru ce se foloseste vitamina B12 ?

Este esentiala pentru creierul tau datorita participarii sale la sinteza neurotransmitatorilor. Participa la formarea globulelor rosii, joaca un rol important in reinnoirea celulelor si in sinteza ADN-ului. Rezervele noastre de vitamina B12 sunt importante, ea poate fi stocata de mai multe organe ale corpului (pancreasul, inima, creierul, ficatul). Acesta este motivul pentru care o deficienta in vitaminele B12 poate aparea dupa cativa ani fara simptome preliminare. Organismul are capacitati de adaptare incredibile, daca iti lipseste vitamina B12 inseamna ca organismul tau si-a folosit deja rezervele de mult timp.

Alimente bogate in vitamina B12

Daca va intrebati unde puteti gasi vitamina B12, aceasta se gaseste mai ales in alimentele de origine animala . Nu se gaseste in mediul vegetal. Pseudovitamina B12 gasita in spirulina nu este deloc comparabila cu cea a mediului animal. Suplimentarea cu spirulina nu te protejeaza de o deficienta!

Alimentele care contin cel mai mult sunt:

Publicitate

Scoici , cum ar fi scoici (100 µg la 100 de grame), caracatita, stridii, crabi.

Carne si organe, cum ar fi ficat de vita gatit (70 µg la 100 de grame), rinichi si ficatei de vitel si miel, organe de pui.

Citeste si articolul :   Ceaiuri de plante pentru slabit: 5 retete de facut acasa

Pesti precum ton, sardine, somon, pastrav, hering, macrou.

De asemenea, puteti gasi vitamina B12 in oua, in special in galbenus.

Daca consumati in mod regulat aceste alimente, este putin probabil sa aveti deficit de vitamina B12 . O portie de 100 g de ton, un file de cod plus un ou acopera aportul recomandat pentru zi. A manca de trei pana la patru ori pe saptamana o portie din aceste alimente este mai mult decat suficienta pentru a ne acoperi nevoile de vitamina B12 .

Vitaminele, in general, sunt extrem de sensibile la schimbarile bruste de temperatura. De aceea este recomandat sa-ti gatesti mancarea cat mai bland posibil, favorizand gatitul la abur. Aburul pastreaza cat mai mult vitaminele, spre deosebire de prajirea in tigaie, care este foarte agresiva.

Articolul continuă după reclame

Dozare

Doza zilnica recomandata este de 2,5 µg pe zi stiind ca capacitatea digestiva este de 1,5 µg pe masa. Acesta este motivul pentru care sa mananci 1 kg de scoici in timp ce te gandesti sa-si acopere aportul pentru saptamanile urmatoare nu este abordarea potrivita. Cel mai bine este sa consumam portii mici de alimente bogate in vitamina B12 de mai multe ori pe saptamana pentru a nu ajunge la limita sistemului nostru digestiv. Excesul de vitamina B12 ingerat este eliminat prin urina. Aceasta vitamina este una dintre cele de care avem cel mai putin nevoie cantitativ si totusi rolul ei este esential pentru organismul nostru.

Citeste si articolul :   Care sunt simptomele pietrelor la rinichi

Vegetarienii , veganii sau o persoana vegana care mananca foarte putin sau deloc alimente din regnul animal sunt cei mai expusi riscului unei deficiente . Se poate intreba, asadar, daca fiinta umana este „fortata” sa consume alimente de origine animala pentru supravietuirea sa daca suplimentarea nu a existat.

Simptomele unei deficiente

Deficitul de vitamina B12 poate avea efecte multiple asupra organismului uman datorita interventiei sale asupra mai multor sisteme complexe ale corpului uman. Aceasta deficienta poate provoca in special: Anemie: oboseala severa, lipsa de forta

Tulburari de dispozitie: depresie, probleme psihologice

Probleme digestive: constipatie, diaree

Tulburari nervoase: pierderea memoriei, scaderea atentiei

Tulburari cardiovasculare.

Cu toate acestea, foarte putine dintre aceste simptome incrimineaza direct vitamina B12 . Exista multe alte simptome usoare care nu sugereaza in niciun caz o deficienta. Chiar daca medicina este din ce in ce mai interesata de aceasta vitamina de cativa ani, legatura dintre depresie si lipsa vitaminei B12 poate fi dificil de diagnosticat.

Citeste si articolul :   Alimente bogate in antioxidanti

O deficienta poate fi explicata si prin malabsorbtia acestei vitamine din cauza inflamatiei la nivelul stomacului sau a oricarei alte probleme care impiedica asimilarea corecta de catre organism, cum ar fi administrarea anumitor medicamente.

Unde gasiti vitamina B12

Daca sunteti vegan , vegetarian  , este posibil sa aveti nevoie de suplimente cu vitamina B12 . Este posibil sa se masoare nivelul acestuia facand un test de sange pentru a detecta o posibila deficienta, dar rezultatele pot fi imprecise. Cea mai fiabila examinare ramane masurarea concentratiei de acid metilmalonic (MA) in urina. Puteti gasi vitamina B12 in fiola sau tableta  . Forma oferita in suplimentele alimentare este adesea cianocobalamina . Este mai bine sa alegeti metilcobalamina care corespunde unei forme mai naturale si mai active de vitamina B12 . Cu toate acestea, alimentele crude de calitate biologica, carnea, pestele, ouale raman si vor ramane, pentru organismul tau, cel mai bun supliment alimentar pentru sanatatea ta.

Publicitate

Autor