Care sunt beneficiile vitaminei B12 in organism?

Vitamina B12 , numita si cobalamina datorita continutului de cobalt sau chiar vitamina rosie din cauza aspectului sau rosu cristalin, este o vitamina solubila in apa care are multe proprietati. Joaca un rol esential in functionarea creierului si a sistemului nervos , precum si in formarea sangelui. Sa facem un bilant al acestei vitamine microscopice, care este totusi de o importanta capitala!

Origine

In secolul al XIX-lea au inceput cercetarile asupra acesteia, in urma descoperirii unei anemii fatale, „anemie pernicioasa”. In 1920, trei cercetatori stiintifici celebri – care au devenit ulterior castigatori ai Premiului Nobel – au demonstrat ca extractele de ficat care contin vitamina B12 pot corecta anumite anemii .

Active nutritionale

Vitamina B12 este continuta in toate produsele de origine animala, dar nu in orice produs vegetal.

Este vitamina care este continuta in alimente in cea mai mica cantitate, deoarece continutul este numarat in micrograme si nu in miligrame.

Publicitate

Cele mai bune surse de vitamina B12 sunt organele, inclusiv ficatul de vita (65 µg/100 g), ficatul de vitel (60 µg/100 g), ficatul de miel (43 µg/100 g), rinichii (30 pana la 70 µg/100 g). ) sau paté de ficat (13,5 µg/100 g).

Unele fructe de mare ofera, de asemenea, multa vitamina B12, in special stridiile fierte (39 µg/100 g) si stridiile crude (14,5 µg/100 g).

Pestele, cu atat mai mult atunci cand este gras, sunt surse bune de vitamina B12, cum ar fi macroul si heringul (15 pana la 19 µg/100 g), conservele de sardine (14 µg/100 g) sau mai multe conserve de ton (4 µg/100 g). g).

Citeste si articolul :   Valoarea proteinelor pentru corpul uman

Dintre carnuri, iepurele contine cel mai mult (10 µg/100 g), urmat de carne de vita si mistret (5 µg/100 g), gasca (4 µg/100 g), miel si rata (3 µg/100 g).

In cele din urma, vitamina B12 se gaseste in produsele lactate si mai precis in anumite branzeturi precum mozzarella (2,1 µg/100 g), camembert (1 µg/100 g), gouda (1,7 µg/100 g) sau branza Emmental (2 µg/100 g). 100 g).

In cele din urma, o anumita forma de vitamina B12 ar fi prezenta in alge precum spirulina sau nori. Dar, conform unor studii, aceasta forma ar fi greu de asimilat de catre organismul uman. Alte studii ajung la rezultate contradictorii, asa ca in prezent este dificil de stiut daca algele marine pot fi o sursa interesanta de vitamina B12 sau nu.

Deficiente si beneficii

Desi nevoile de vitamina B12 sunt microscopice, vitamina B12 este esentiala pentru organismul uman, iar o deficienta poate avea multe consecinte asupra sanatatii . Asa cum este continut in principal in produsele de origine animala, vegetarienii sunt predispusi la deficiente de vitamina B12 si trebuie sa apeleze la suplimente alimentare.

Vitamina B12 si sistemul nervos

Vitamina B12 esentiala pentru intretinerea si functionarea tecii de mielina care protejeaza nervii. O deficienta de vitamina B12 poate fi responsabila de tulburari neurologice si de comportament, cum ar fi slabiciune musculara, incontinenta, hipotensiune arteriala, tulburari de dispozitie sau tulburari de vedere.

Mentine starea sferei dermatologice

Din nou, un deficit de vitamina B12 se poate manifesta printr-o alterare a calitatii pielii (uscaciune, roseata, inflamatie, acnee, psoriazis, eczeme) si a anexelor (par fragil, unghii fragile).

Citeste si articolul :   Condimentul oregano: proprietati si utilizari benefice

Vitamina B12 si boli cardiovasculare

Vitamina B12 ajuta la reglarea nivelului sanguin de homocisteina , cunoscuta pentru cresterea riscului de boli cardiovasculare prin promovarea formarii placilor de ateroscleroza. Studiile au aratat ca suplimentarea zilnica cu vitamina B12, impreuna cu acid folic si vitamina B6, au contribuit la reducerea formarii de lipide pe artere.

Contribuie la formarea globulelor rosii

Combinata cu fier si vitamina B9, vitamina B12 contribuie eficient la diviziunea celulara, care este esentiala pentru producerea unui nivel suficient de globule rosii. Face astfel posibila prevenirea asa-numitei anemie megaloblastica, responsabila de slabiciune si oboseala cronica.

O vitamina esentiala in timpul sarcinii

Vitamina B12 este pur si simplu esentiala pentru crearea ADN-ului , materialul genetic al viitorului copil. De asemenea, este esentiala pentru extinderea corecta a volumului sanguin, care este esential in timpul sarcinii, precum si pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului.

Dozare

Vitamina B12 este cea ale carei nevoi sunt cele mai putin importante cantitativ – ca si concentratia sa scazuta in alimentele care contin doar urme. Cu toate acestea, daca necesarul de B12 este scazut, este totusi esential pentru sanatate.

Dozele recomandate variaza de la 0,8 µg pe zi pentru copiii foarte mici pana la 4 µg pe zi pentru adulti.

Citeste si articolul :   11 beneficii minunate ale apei cu lamaie despre care toata lumea ar trebui sa stie

Din cauza absentei sale in plante, riscurile deficientei de vitamina B12 ii privesc in principal pe vegetarieni si cu atat mai mult pe vegani , care au exclus din alimentatie toate produsele de origine animala. Datorita tulburarilor potential grave care pot fi induse de deficienta acesteia, suplimentarea cu vitamina B12 este recomandata cu tarie de toate organizatiile vegane si vegetariene.

Pentru a preveni deficientele, este, prin urmare, util sa luati cure de vitamina B12 la o rata de 250 pana la 1000 µg pe zi pentru a umple stocurile din organism.

Efecte secundare si contraindicatii

In timpul unei cure cu vitamina B12, urina poate fi nuantata in  rosu. Aceasta colorare este legata de eliminarea normala a vitaminei B12 prin urina si, prin urmare, nu este de ingrijorare.

Literatura de specialitate nu raporteaza niciun efect secundar legat de suplimentarea semnificativa cu vitamina B12, al carei exces este filtrat de rinichi si eliminat prin urina.

Unele contraceptive orale tind sa limiteze absorbtia vitaminei B12, la fel ca si o serie de medicamente (inclusiv antiacidele utilizate pentru refluxul gastric). In cazul unui tratament prelungit, poate fi necesar sa luati suplimente alimentare cu vitamina B12 .

Publicitate

Autor