Studiile arata ca anumite vitamine si anumite alte substante care pot fi obtinute, inclusiv prin alimentatie, pot ameliora artrita, o boala caracterizata prin dureri articulare si inflamatii. De asemenea, pot incetini progresia bolii.
Vitamina A. Este capabila sa amelioreze durerea la pacientii cu poliartrita reumatoida si osteoartrita. Sursele sale bune sunt alimente precum morcovii, spanacul, ficatul, ouale si, de asemenea, imbogatesc laptele cu vitamina A.
Vitamina C. Cercetarile au aratat ca poate fi benefica pentru majoritatea persoanelor cu osteoartrita timpurie. Vitamina C sau acidul ascorbic se gaseste in cantitati semnificative in multe fructe de padure, fructe si legume. Mai ales mult in pepene rosu, rosii, ardei gras, capsuni, kiwi.
Vitamina E. Se stie ca este capabila sa previna osteoartrita si sa atenueze starea bolii datorita efectelor sale antioxidante si antiinflamatorii. O serie de studii arata ca incetineste si progresia bolii. Vitamina E este prezenta in alimente precum mango, avocado, arahide, varza, dovleac, ardei gras, migdale, seminte de floarea soarelui, unt de arahide, spanac, broccoli.
Vitamina K. Contine proteina osteocalcina, care este necesara pentru producerea de tesut osos sanatos in organism. Studiile au aratat ca nivelurile adecvate de vitamina K ajuta la prevenirea agravarii osteoartritei. Surse bune de vitamine din acest grup sunt varza, spanacul, broccoli, uleiurile vegetale, unele branzeturi, galbenusul de ou, alimentele fermentate precum varza murata si chefirul.
Util si pentru pacientii cu artrita:
Calciul este un mineral care ajuta la mentinerea dintilor si a oaselor puternice. Sursele sale sunt spanacul, broccoli, varza, iaurtul, branza, laptele, somonul, sardinele conservate;
Colagenul este o proteina formata din aminoacizi. Sustine tesuturile conjunctive si se gaseste in alimente precum puiul;
Omega-3 sunt acizi grasi care reduc inflamatia. Cea mai buna sursa a acestora este pestele marin din soiuri grase.
Publicitate