Patru tipuri de legume care imbunatatesc sanatatea creierului

Exista multe activitati care va ajuta sa va mentineti creierul sanatos, cum ar fi invatarea de noi abilitati, lectura, activitatea fizica, somnul si asa mai departe. Dar dieta noastra este un element la fel de important pentru mentinerea tineretii creierului si imbunatatirea abilitatilor mentale chiar si la batranete. Iata cateva tipuri de legume care sunt esentiale pentru sanatatea „procesorului” nostru si a sistemului nervos.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi precum varza verde, salata romana, spanacul si rucola sunt bogate in vitamina K, acid folic, beta-caroten si luteina, care ajuta la combaterea deteriorarii celulelor din organism, care joaca un rol important in mentinerea sanatatii creierului. Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Tufts (SUA), consumul unei singure portii de verdeata cu frunze pe zi incetineste declinul cognitiv odata cu varsta.

Legume crucifere

Broccoli, conopida, varza de Bruxelles si alte legume crucifere imbunatatesc memoria si protejeaza creierul de bolile neurodegenerative. Este mai bine sa consumati aceste legume doar proaspete, deoarece din cauza expunerii la temperaturi ridicate, isi pot pierde majoritatea proprietatilor lor benefice.

Citeste si articolul :   Top 13 alimente cu indice glicemic scazut

Legume portocalii

Cartofii dulci, ardeiul gras, morcovii si alte legume de culoare portocalie sunt surse bogate de beta-caroten, un precursor al vitaminei A care are proprietati antioxidante puternice. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi care dauneaza celulelor, afectand sanatatea creierului si performanta cognitiva. Potrivit cercetatorilor , legumele portocalii sunt, de asemenea, un potential tratament pentru bolile neurologice.

Publicitate

Sfecla

Sfecla este o sursa bogata de nitrati benefici si acid folic, care contribuie la functionarea normala a creierului. Nitratii cresc fluxul de sange catre creier, imbunatatind memoria, atentia si invatarea, in timp ce acidul folic reduce riscul de depresie, dementa si boala Alzheimer. In plus, sfecla rosie normalizeaza tensiunea arteriala si lupta impotriva inflamatiei, care poate provoca o serie de boli grave, inclusiv cancer, diabet, boli de inima si articulatii.

Publicitate

Autor