5 alimente care protejeaza inima

Sosirea iernii aduce partea ei de neplaceri: boli, oboseala, uscarea pielii si a mucoaselor. Cu toate acestea, aceste afectiuni pot fi tratate simplu, dand un mic impuls organismului.
Alimentele bogate in beta-caroten si carotenoizi sunt o sursa de vitamina A, benefica pentru vedere si intarirea sistemului imunitar, reducand in acelasi timp riscul de boli cardiovasculare. Pentru o sanatate incredibila, 5 alimente prezente pe tarabele comerciantilor nostri in aceasta iarna sunt esentiale.

1. Morcov

Contine multa vitamina A, indiferent de modul in care este gatita. Bogat in antioxidanti, ca toate alimentele care contin beta-caroten, protejeaza impotriva imbatranirii premature a celulelor. Contine o cantitate buna de luteina si zeaxantina, antioxidanti care se acumuleaza in macula si retina ochiului, protejandu-l de stresul oxidativ care dauneaza vederii.

2. Cartofi dulci

Bogat in carbohidrati si vitaminele A si B6, ajuta la refacerea energiei in zilele grele de iarna. In functie de soi, pielea si carnea pot fi albe, galbene, portocalii sau violete. Deosebit de bogat in cupru si mangan.

Citeste si articolul :   Medicii chinezi recomanda oficial Vitamina C pentru coronavirus - COVID-19

3. Ulei de ficat de cod

O lingura de ulei de ficat de cod este extrem de buna pentru organism. Este folosit pentru a imbunatati functia inimii si pentru a mentine elasticitatea pielii. Intr-o masura mai mica, ajuta la prevenirea bolii Alzheimer luptand impotriva imbatranirii celulare.

Publicitate

4. Dovleacul

Cu cat un aliment este mai portocaliu, cu atat contine mai mult beta-caroten! Acesta este un fapt. Continutul sau de vitamine A, C, D, E, este exceptional. Si este de doua ori mai bogat in caroten (provitamina A) decat morcovii. Consumul de dovleac este, prin urmare, bun pentru sanatatea ta. Contine fibre pentru un tranzit optim, energie si o mai mare satietate.

5.Uleiuri vegetale

Unele uleiuri vegetale sunt surse bogate de acizi grasi omega-3. Printre acestea: ulei de in, ulei de canola (rapita) si ulei de soia. Aceste tipuri de uleiuri se adauga cel mai bine in salate sau feluri principale, dar nu sunt folosite pentru prajit.

Autor