Beneficiile exceptionale ale sfeclei rosii care o fac un aliment miraculos

Provenita din familia Chenopodiaceae, sfecla se prezinta sub mai multe forme in functie de nevoile noastre. Astfel, sfecla de zahar, dupa cum sugereaza si numele, este folosita pentru producerea zaharului, in timp ce sfecla vegetala este soiul intalnit in bucatariile noastre. Bogata in fibre, antioxidanti si vitamine, este  o legumagustoasa , aliatul sanatatii prin excelenta.

Reduce tensiunea arteriala

Datorita nitratului pe care il contine, sfecla stimuleaza nivelul de oxid citric prezent in organism. Acesta din urma fiind produs initial de organismul nostru pentru a dilata vasele de sange, sfecla isi intareste actiunea prin imbunatatirea fluxului sanguin si scaderea tensiunii arteriale.

Intareste muschii

Daca suferiti de slabiciune musculara sau corpul dumneavoastra este intr-o stare de oboseala, sfecla s-ar putea sa va vina in ajutor. Intr-adevar, concentratia sa in nitrati face posibila intarirea muschilor, inclusiv a inimii. Acest beneficiu ar fi, de asemenea, deosebit de avantajos pentru persoanele care sufera de insuficienta cardiaca.

Citeste si articolul :   Moduri de a-ti imbunatati viata in mai putin de 30 de minute

Mareste rezistenta

Consumul de suc de sfecla rosie ofera un mare ajutor in timpul activitatii sportive, deoarece permite corpului si muschilor sa mentina un nivel optim de oxigen.

Publicitate

Amelioreaza simptomele anumitor boli

Pentru anumite boli cronice, sfecla ar putea oferi multe beneficii. Datorita acidului alfa-lipoic pe care il contine, ar fi redus glicemia la pacientii diabetici precum si simptomele neuropatiei care afecteaza nervii. In plus, se spune ca aceasta leguma radacina are proprietati care sunt deosebit de benefice pentru persoanele cu dementa.

Sprijina pierderea in greutate

Bogata in fibre (2g la 100g), proteine ​​(1,84g) si apa (87%), sfecla este un aliat de slabit . Foarte scazut in calorii, iti permite sa introduci in dietele tale o mancare gustoasa si satioasa, promovand in acelasi timp scaderea in greutate.

Contribuie la aportul nostru de potasiu

Pentru a compensa carentele de potasiu si pentru a evita senzatiile de oboseala si slabiciune rezultate, sfecla este prietena ta . Stiind ca 100g din acesta din urma ar umple 9% din aportul tau zilnic, poti, integrandu-l in alimentatia ta, sa limitezi riscurile pentru sanatatea ta.

Citeste si articolul :   Sapte motive pentru care trebuie sa bei suc de morcovi

Combate inflamatia

Sfecla contine un pigment vegetal cunoscut sub numele de betalaina. Intr-un raport publicat de revista stiintifica Nutrients, aceasta componenta ar fi demonstrat actiuni antiinflamatorii si antioxidante considerabile in cazul studiilor in vitro si in vivo. Pentru cercetatori, acestea s-ar putea dovedi utile in tratamentul anumitor boli caracterizate prin inflamatie cronica si stres oxidativ.

Intareste oasele

Consumand o portie medie de sfecla (echivalentul unei cani), oferiti corpului dumneavoastra aproape 6% din aportul zilnic de magneziu, precum si o doza semnificativa de calciu. Adaugati la asta continutul de cupru si acid folic si aveti un mare aliat pentru a va intari oasele!

Mentine ficatul sanatos

Incorporarea sfeclei sub forma de suc in dieta ta zilnica este o modalitate excelenta de a-ti proteja ficatul si de a-i optimiza functionarea.

Imbunatateste sanatatea intestinala

Datorita concentratiei sale mari de fibre, sfecla stimuleaza tranzitul intestinal si contribuie astfel la imbunatatirea sanatatii intestinale. Facilitand digestia, ajuta la prevenirea si evitarea anumitor tulburari intestinale, inclusiv constipatia.

Citeste si articolul :   Ce se intampla in corpul nostru atunci cand mancam ananas?

Avertizari

Este imperativ sa solicitati sfatul medicului dumneavoastra  daca luati medicamente.

Consumul de sfecla nu este recomandat persoanelor care urmeaza tratament anticoagulant sau celor care sufera de boli de rinichi.

Consumul in exces de sfecla rosie poate provoca pietre la rinichi din cauza continutului de oxalat.

Datorita continutului de betalaina, scaunele sau urina pot capata o nuanta rosiatica dupa consumul de sfecla. Aceasta consecinta nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea dumneavoastra.

Publicitate

Autor