Beneficiile pentru sanatate ale galbenusului de ou

Care sunt beneficiile oualor?

Un consum moderat de oua ofera organismului o cantitate interesanta de proteine si nutrienti esentiali pentru sanatate. Ouale sunt bogate in vitamine si minerale.

Un ou contine 6 grame de proteine de calitate excelenta. Ofera cei 9 aminoacizi esentiali necesari organismului nostru, precum si vitaminele A, D, E, K, B2 si B12, cateva minerale precum fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, folati sau chiar seleniu – elemente esentiale pentru buna functionare a mai multor organe.

-Vitamina B2 (Riboflavina) ajuta organismul sa descompuna alimentele in energie si este importanta pentru crestere.

Publicitate

-Vitamina B12 (Cobalamina) este vitala pentru producerea de globule rosii responsabile de transportul oxigenului.

-Vitamina A (Retinolul) este necesara pentru vedere si crestere.

-Vitamina E (Tocoferol) lupta impotriva radicalilor liberi care pot provoca leziuni celulare si tisulare (care pot duce la cancer).

-Folatii si seleniul joaca un rol in prevenirea anumitor boli cronice precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, declinul cognitiv si malformatiile congenitale.

Citeste si articolul :   Ce sunt alergiile alimentare si cum se manifesta

Ouale te fac sa slabesti

Stiati ca consumul de oua poate ajuta la pierderea in greutate? Surprinzator pentru cei care vad ouale ca pe un aliment gras sau nesanatos!

Albus de ou, o sursa de proteine

Albusul de ou este compus in esenta din apa (88%) si proteine (9%). Cu 6 grame de proteine pe ou, sunt o alegere excelenta pentru promovarea dezvoltarii musculare. Intr-adevar, proteinele participa la formarea tesutului muscular si sunt o componenta esentiala a tuturor celulelor si a sistemului imunitar. Ei transporta substante in sange si intra in compozitia unui anumit numar de enzime, hormoni si neurotransmitatori.

Beneficiile galbenusului de ou

Galbenusurile de ou contin fier, calciu, zinc, fosfor, acid folic, tiamina, vitamina B12 si B6. Sunt bogate in vitamine solubile in grasimi precum vitaminele K, E, D si A si carotenoide precum luteina si zeaxantina. Acesti doi antioxidanti, gasiti in cantitati mari in galbenusurile de ou, joaca un rol important in reducerea riscului de degenerescenta maculara legata de varsta (AMD), o cauza majora a orbirii la varstnici.

Citeste si articolul :   Ardei iute pentru durere, bacterii si diabet

Galbenusul de ou benefic pentru creier si sistemul cardiovascular

Galbenusul de ou este una dintre cele mai bune surse de colina, un nutrient esential pentru buna functionare a sistemului cardiovascular si a creierului. Un ou mare asigura aproximativ 30% din doza zilnica recomandata de colina. Acest nutrient ajuta la metabolizarea si scaderea nivelului de homocisteina. Un exces de homocisteina este asociat cu cazuri crescute de boli cardiovasculare.

Galbenusul de ou reduce riscul de cancer

Consumul de galbenus de ou ajuta la scaderea riscului de cancer de san. De fapt, un studiu publicat recent a constatat ca femeile cu un aport mare de colina aveau cu 24% mai putine sanse de a face cancer de san.

Publicitate

Autor