Tot ce trebuie sa stii despre vitamina B12

Vitamina B12 este esentiala pentru organism, deoarece va ajuta sa efectuati diferite procese de importanta vitala, cum ar fi transformarea alimentelor pe care le consumati in glucoza. Glucoza este necesara pentru a transforma ceea ce este ingerat in energie.

Tot ce trebuie sa stii despre vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa care joaca un rol vital in formarea globulelor rosii, metabolismul celular, functia nervoasa si productia de ADN. In plus, cobalamina ajuta la prevenirea anemiei megaloblastice.

1. Doza zilnica recomandata

Cantitatea de vitamina B12 pe care ar trebui sa o ingerati depinde de varsta dumneavoastra. Astfel, bebelusii ar trebui sa ingereze intre 0,4 si 0,5 µg in primul an de viata si 0,9 µg pana la 3 ani. Doza recomandata pentru copii este de 1,2 µg pana la 8 ani, 1,8 µg pana la 13 ani si 2,4 µg pana la 18 ani. Dupa aceea, doza ramane stabila.

Femeile insarcinate sau sugarii ar trebui sa ingereze 2,6 si, respectiv, 2,8 mcg.

2. Mod de consum

Mancand alimente bogate in vitamina B12, acidul din stomac separa vitamina B12 de proteina de care este atasata. Apoi, cobalamina se amesteca cu factorul intrinsec (o proteina din stomac) pentru a-si obtine absorbtia.

Persoanele care din anumite motive nu pot produce factor intrinsec (de exemplu, cei cu anemie pernicioasa), au de obicei probleme de absorbtie a vitaminei B12.

Este cauza principala a deficitului de vitamina B12. In absenta problemelor de absorbtie, incidenta deficientei este de obicei minima, deoarece organismul este capabil sa-l depoziteze in doze mari pentru o utilizare ulterioara, chiar si pentru cativa ani mai tarziu.

Desi este greu sa suferi de o deficienta a acestei vitamine, nu este imposibil. Persoanele care sufera de aceasta au simptome precum:

Senzatie de usturime in maini si picioare

Probleme de miscare, din cauza leziunilor nervilor periferici cauzate de aceasta deficienta

Piele palida

Oboseala extrema, legata de anemie pernicioasa

Accelerarea ritmului cardiac

Dificultati de respiratie

3. Beneficiile cobalaminei

La inceputul acestui articol am mentionat faptul ca aceasta vitamina este esentiala pentru dezvoltarea organismului, evidentiind principalele sale functii. Intr-adevar, vitamina B12:

Citeste si articolul :   De ce sa nu reluam legatura cu fostul/fosta

-poate reduce riscul de boli de inima

-contribuie la reducerea riscului de malformatii congenitale

-previne anemia megaloblastica prin asigurarea formarii corecte a globulelor rosii

-mentine oasele sanatoase si previne osteoporoza. Diverse studii au aratat ca deficienta de vitamina B12 este legata de densitatea osoasa scazuta.

-ar reduce riscul de degenerescenta maculara prin reducerea homocisteinei, ale carei niveluri ridicate sunt asociate cu aceasta boala

-imbunatati starea de spirit. Cercetarile au aratat o stare de spirit imbunatatita la persoanele cu depresie atunci cand se combina medicamentul cu un supliment de vitamina B12

-imbunatateste memoria

-favorizeaza cresterea parului si a unghiilor, pe langa promovarea pielii sanatoase. Acest lucru se datoreaza activitatii sale la nivelul productiei celulare

4. Alimente bogate in vitamina B12

Aceasta vitamina este prezenta in diferite alimente, in principal de origine animala. Din acest motiv, persoanele care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana pot suferi de o deficienta. Principalele alimente care furnizeaza cobalamina sunt:

Ficat si rinichi: acestea sunt cele doua ingrediente care contin cea mai mare vitamina B12, in special la carnea de miel. Intr-adevar, 100 g de ficat de miel asigura 90% din doza zilnica recomandata.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile ceaiului de banane?

Scoici: contin vitamina B12, dar si antioxidanti si proteine

Sardine: 150 g de sardine reprezinta de doua ori doza recomandata de vitamina B12

Cerealele integrale: alegeti cereale imbogatite cu aceasta vitamina. Verifica-le eticheta inainte de a le cumpara!

Ton: 100 de grame de ton reprezinta 160% din doza necesara

Somon: 180 de grame de somon reprezinta 80% din doza recomandata

Daca aveti oricare dintre simptomele deficientei de vitamina B12 mentionate in acest articol, nu ezitati sa va consultati medicul pentru a determina daca aveti anemie pernicioasa. Amintiti-va ca nimeni altul decat un specialist nu va poate indruma mai bine pentru a conduce o dieta sanatoasa si echilibrata!

Publicitate

Autor