Cum este bine sa mancam fructele : cu sau fara coaja?

Coaja fructelor este un element interesant din punct de vedere nutritional.  Cu toate acestea, coaja  este bogata in nutrienti si elemente necesare pentru mentinerea unei bune stari de sanatate.

Coaja ofera multe fibre

Desi nu toate cojile  sunt comestibile, acestea ofera o cantitate buna de fibre. Fibrele sunt pozitive pentru prevenirea cancerului de colon, pentru imbunatatirea tranzitului gastrointestinal si pentru reducerea incidentei altor boli complexe.

In plus, consumul regulat de fibre imbunatateste calitatea si biodiversitatea microbiotei. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra multor alte functii ale corpului.

Nu trebuie sa uitam ca un consum adecvat de fibre intarzie digestia si deci absorbtia zaharurilor. Acest lucru are ca rezultat un varf de insulina mai mic si o presiune semnificativ mai mica asupra pancreasului. Intr-o lume in care diabetul a devenit endemic, orice strategie care vizeaza prevenirea acestuia este binevenita.

Publicitate

Coaja fructelor contine si substante nutritive

Cojile  de fructe sunt adesea un rezervor de vitamine si minerale. Astfel, consumul lor imbunatateste aportul de micronutrienti.

Citeste si articolul :   Cum sa refolosesti cojile de mere?

Exista culturi si tari in care cojile sunt gatite pentru a le face potrivite pentru consum sau chiar folosite pentru a face infuzii si in care vitaminele pe care le contin intra in apa.

Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea vitaminelor din fructe sunt solubile in apa, permitandu-le sa treaca din coaja  in apa fierbinte in care se afla. Este destul de comun sa folositi coaja de citrice, de exemplu, pentru a asezona salate.

Pe de alta parte, coaja  anumitor fructe are o incarcatura semnificativa de antioxidanti. Aceste substante sunt esentiale pentru a preveni oxidarea, imbatranirea si pentru a lupta impotriva formarii radicalilor liberi.

Consumul regulat de antioxidanti este esential pentru o sanatate buna, asa ca nu trebuie exclusa o sursa precum cojile de fructe.

Riscul pesticidelor

Oamenii care apara consumul de fructe decojite se bazeaza pe posibila prezenta a unor produse chimice in coaja care ii altereaza calitatea. Pentru a evita ingerarea acestor substante, este necesar sa spalati cu atentie fructele, astfel incat sa fie potrivite pentru consum.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile vitaminei B12?

Este indicat sa treci fructele pe sub robinet si sa le freci putin pentru a asigura o buna igiena. Uneori este suficient si sa le freci cu o carpa umeda.

In cazul femeilor insarcinate, ar fi indicat sa nu se consume coaja fructelor pentru a evita eventuala intoxicatie cu toxoplasmoza. In cazul consumului de coaja , este necesara in prealabil dezinfectarea alimentelor in cauza cu un produs care ucide bacteriile care pot exista.

Un alt motiv pentru care fructele trebuie spalate bine inainte de a le manca este indepartarea  de ceara. Aceste substante sunt utilizate in mod normal pentru a imbunatati calitatea vizuala a produsului atunci cand acesta este la vanzare. Cerurile sunt de obicei pulverizate pe coaja fructelor necomestibile, dar cel mai bine este sa le spalati pe toate pentru a evita absorbtia nedorita a substantelor chimice.

Cu toate acestea, este intotdeauna mai bine sa alegeti soiuri de incredere sau organice, mai degraba decat fructele din supermarketuri . Vom avea astfel acces la un produs mult mai curat si mai sanatos. Cu incarcatura chimica mai mica si calitate organoleptica mai mare.

Citeste si articolul :   Cum sa cresti un migdal acasa din seminte

Fructe cu sau fara coaja: concluzie

Fructele trebuie consumate intotdeauna cu coaja . Ofera fibre, vitamine si antioxidanti necesari pentru buna functionare a organismului.

Cu toate acestea, este necesar sa se acorde atentie igienei produselor pentru a evita ingerarea de substante chimice nedorite. Cumpararea fructelor de incredere garanteaza calitatea acestora. Spalarea cu apa inainte de consum reduce prezenta pesticidelor pe suprafata acestora.

Publicitate

Autor