Alimentele influenteaza sistemul imunitar?

Sistemul imunitar joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii si a capacitatii sale functionale, care depinde in mare masura de alimentatie. Intr-adevar, sistemul nostru de aparare are nevoie de macronutrienti si micronutrienti pentru buna functionare.

Cum influenteaza dieta sistemul imunitar

Numeroase studii au aratat ca exista o asociere clara intre deficientele nutritionale si procesele infectioase si inflamatorii. Intr-adevar, s-a dovedit ca starea de malnutritie a mamei, fie implicita sau in exces, poate afecta imunitatea copilului. Acest lucru este valabil mai ales in primii ani de viata, desi are consecinte metabolice pe termen lung.

Dimpotriva, alimentatia adecvata in timpul copilariei si adolescentei duce la buna functionare a sistemului imunitar la varsta adulta. Prin urmare, se intelege ca carbohidratii, lipidele si proteinele joaca un rol fundamental in raspunsul imun.

Carbohidrati

Carbohidratii (HC) sunt importanti pentru sistemul imunitar deoarece exista o relatie intre insulina si HC. Acest lucru poate explica efectul HC asupra inflamatiei.

Unele studii au aratat ca consumul de carbohidrati simpli si rafinati  reduce nivelurile de fagocite, crescand in acelasi timp pe cele ale citokinelor inflamatorii. Cu toate acestea, fibrele din HC complexe (non-amidon), care se gasesc in fructe si legume, par sa reduca starea inflamatorie.

Proteinele

Calitatea si cantitatea proteinelor din dieta pot modifica raspunsul imun. Un deficit de proteine poate perturba cresterea si repararea celulelor si poate creste riscul de infectie din cauza nivelurilor modificate de productie de anticorpi.

Importanta proteinelor in dieta se datoreaza capacitatii sale de a furniza aminoacizi. Deficientele de proteine influenteaza celulele imunocompetente prin modificarea capacitatii lor de raspuns. S-a demonstrat ca dietele sarace in aminoacizi triptofan si fenilalanina scad sinteza anticorpilor.

Grasimi

De remarcat este rolul important pe care grasimile il joaca in functia imunitara. Fiecare tip de acid gras (AG), principalele componente ale grasimilor, indeplineste diferite functii asupra sistemului imunitar al oamenilor.

Citeste si articolul :   Iata cum sa recunoastem un cheag de sange in cele 6 parti principale ale corpului!

De exemplu, dietele obezogene – cu exces de grasimi saturate – au fost legate de modificari ale raspunsului inflamator. Acest lucru duce la o crestere a infectiilor indiferent daca obezitatea este prezenta sau nu.

Pe de alta parte, acizii grasi omega-3 reduc principalii mediatori inflamatori si imbunatatesc microbiota intestinala. Efecte similare au fost descrise si cu acidul oleic. Prezenta mai scazuta a mediatorilor inflamatori duce la o incidenta mai scazuta a bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida sau boala inflamatorie intestinala.

Micronutrientii din dieta si influenta lor asupra sistemului imunitar

Vitaminele și mineralele au mai multe funcții:

Cai metabolice

Reglarea ciclului celular

Modularea proceselor de diviziune si diferentiere celulara

Integritatea celulara a tesuturilor, a epiteliului si a sistemului imunitar

Consumul de vitamine E, C, A, B6, B12, acid folic si minerale precum fier, cupru, seleniu si zinc, ne asigura:

Efecte imunodulatoare si imunostimulatoare

Protectie impotriva radicalilor liberi

Deficientele oricaruia dintre aceste minerale sau vitamine sunt legate de o deficienta de limfocite si alti markeri importanti pentru sistemul imunitar. Cu toate acestea, multe tulburari imunitare datorate deficientelor de micronutrienti se imbunatatesc cu suplimentarea. Cu toate acestea, trebuie avut grija cu micronutrientii in exces, deoarece acestia pot avea efecte daunatoare asupra sistemului imunitar.

Citeste si articolul :   Cinci alimente delicioase, sanatoase, cu continut scazut de carbohidrati

Efectul vitaminelor asupra sistemului imunitar

Prin urmare, daca vrei sa ai un sistem imunitar puternic, care sa te apere adecvat impotriva infectiilor, va trebui sa consumi:

Fructe si legume bogate in vitamine si minerale, precum si in antioxidanti.

La fel si leguminoase si cereale integrale pentru a controla nivelul de insulina.

Proteine animale si vegetale pentru a evita deficitul de proteine.

Si, in sfarsit, grasimi din peste gras, nuci si ulei de masline extravirgin.

Publicitate

Autor