Germania blocheaza proiectul de gaze Nord Stream 2 pe masura ce criza din Ucraina se adanceste

BERLIN, 22 feb (Reuters) – Germania a oprit marti proiectul gazductului Nord Stream 2 din Marea Baltica, conceput sa dubleze fluxul de gaz rusesc direct catre Germania, dupa ce Rusia a recunoscut oficial independenta a doua regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Cel mai dezbatut proiect energetic din Europa, in valoare de 11 miliarde de dolari, a fost finalizat in septembrie, dar a ramas inactiv in asteptarea certificarii de catre Germania si Uniunea Europeana.

Conducta a fost stabilita pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor europeni care se confrunta cu preturi record ale energiei pe fondul unei crize mai ample a costului vietii post-pandemie si asupra guvernelor care au alocat deja miliarde pentru a incerca sa atenueze impactul asupra consumatorilor.

Dar, marti, pretul de referinta european al gazului, in prezent contractul olandez din martie, a crescut cu 9,2%, pana la 78,50 euro pe megawat ora (MWh) la 1337 GMT.

Publicitate

Dmitri Medvedev, fostul presedinte al Rusiei si acum vicepresedinte al Consiliului de Securitate al acesteia, a incercat sa glumeasca pe aceasta tema.

Citeste si articolul :   Streinu-Cercel: ”Coronavirusul sta pe jos, pe clante, pe usi, pe geamuri”

„Bine ati venit in noua lume in care europenii vor plati 2.000 de euro pentru gaz!” a spus el, potrivit agentiei de presa RIA.

Germania isi obtine jumatate din gazul din Rusia si a sustinut ca Nord Stream 2 este in primul rand un proiect comercial de diversificare a aprovizionarii cu energie pentru Europa.

Dar, in ciuda potentialelor beneficii, s-a confruntat cu opozitie in cadrul Uniunii Europene si din partea Statelor Unite, pe motiv ca ar creste dependenta energetica a Europei fata de Rusia, precum si ca ar refuza taxele de tranzit catre Ucraina, care gazduieste o alta conducta de gaz ruseasca si ar face-o mai vulnerabila la invazia rusa.

„Este o schimbare uriasa pentru politica externa germana, cu implicatii masive pentru securitatea energetica si pozitia mai larga a Berlinului fata de Moscova”, a declarat Marcel Dirsus, cercetator  la Institutul pentru Politica de Securitate al Universitatii Kiel.

„Sugereaza ca Germania este serioasa sa impuna Rusiei costuri grele”.

„ADEVARAT LIDER”

Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a trimis pe Twitter aprobarea sa.

Citeste si articolul :   Imagini greu de privit dupa o alunecare de teren, in Germania. Un crater imens inghite totul in jur

„Acesta este un pas corect din punct de vedere moral, politic si practic in circumstantele actuale”, a spus el. “Adevarata conducere inseamna decizii grele in vremuri dificile. Miscarea Germaniei demonstreaza tocmai asta.”

Cancelarul Olaf Scholz a spus ca a cerut ministerului economiei sa se asigure ca certificarea nu poate avea loc in acest moment.

„Departamentele corespunzatoare… vor face o noua evaluare a securitatii aprovizionarii noastre in lumina a ceea ce s-a schimbat in ultimele zile”, a spus el.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat ca aprovizionarea cu gaz a Germaniei a fost asigurata chiar si fara Nord Stream 2.

Dar el le-a spus jurnalistilor din Duesseldorf ca, intr-adevar, preturile gazelor ar putea sa creasca si mai mult pe termen scurt.

Gigantul rusesc Gazprom detine jumatate din conducta, iar restul este impartit intre Shell (SHEL.L) , OMV din Austria (OMVV.VI) , Engie din Franta, Uniper din Germania (UN01.DE) si Wintershall DEA (RWEDE). UL).

Agentia Federala de Retea – care reglementeaza sectoarele germane de electricitate, gaze, telecomunicatii, posta si cale ferata – a suspendat procesul de certificare in noiembrie, declarand ca Nord Stream 2 trebuie sa inregistreze o entitate juridica in Germania.

Citeste si articolul :   NATO asteapta raspunsuri de la Rusia in cazul Navalny: este un atac asupra drepturilor democratice

Analistii se asteptau sa inceapa procedura la jumatatea anului, dupa ce operatorul a facut asa cum a cerut.

Insa autoritatea de reglementare a declarat marti ca evaluarea pozitiva necesara de catre ministerul economiei nu mai este disponibila. Compania de operare Nord Stream 2 a declarat ca asteapta sa fie notificata in mod corespunzator cu privire la oprire.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.