10 alimente interzise pentru a regla glicemia

Diabetul este o boala in crestere rapida, care este clasata printre cele mai periculoase boli netransmisibile din lume in prezent. De ce este important sa reglati glicemia?

Exista o linie fina intre nivelul ridicat de glucoza din sange (prediabet) si debutul diabetului. Depinde de noi sa prevenim acest lucru. Prin urmare, va invitam in acest articol sa descoperiti 10 alimente de evitat pentru a regla glicemia.

Sfaturi pentru reglarea glicemiei

Modificarile controlului glicemic pot provoca hiperglicemie sau hipoglicemie. Cand ingeram carbohidrati, nivelul glucozei creste in sange. Datorita acestei cresteri (hiperglicemie), pancreasul secreta insulina pentru ca celulele sa poata folosi aceasta glucoza.

Cand secretia de insulina este normala, dar receptorii nu functioneaza corespunzator (fortand astfel pancreasul sa secrete mai multa insulina), apare diabetul.

Publicitate

Pe de alta parte, in cazul excesului de insulina, glucoza scade sub 70 mg/dl si duce la hipoglicemie. Aceasta situatie implica si un risc pentru organismul nostru.

Cei trei piloni de baza pentru reglarea glicemiei sunt: dieta, exercitiile fizice si insulina circulanta. Intr-adevar, pentru a-ti regla glicemia, este necesar sa ai un bun control al dietei si sa-ti stabilesti obiceiuri sanatoase:

Citeste si articolul :   9 lucruri minunate care se intampla cand bei cafea

Bea intre 2 si 2,5 litri de apa pe zi

Efectuati zilnic cel putin 40 de minute de exercitii fizice moderate

Stabiliti orele de masa

Nu lasati mai mult de 4-5 ore intre fiecare masa

Cititi eticheta alimentelor pe care le consumam

Mancati o dieta controlata cu grasimi saturate

10 alimente interzise daca vrei sa-ti reglezi glicemia

Daca doriti sa va controlati glicemia, fiti constienti de faptul ca exista alimente interzise in acest caz. Multe dintre aceste alimente mentionate mai jos pot parea sanatoase la prima vedere.

1. Sosuri

In general, sosurile si dressingurile sunt un acompaniament pentru carne, peste si salate. Problema principala este ca acestea sunt adesea produse ultra-procesate care contin substante precum siropul de porumb, fructoza si alti aditivi daunatori pentru zaharul din sange.

Publicitate

2. Carne procesata si delicatese pentru a evita reglarea glicemiei

Acest tip de alimente procesate este asociat cu cresterea colesterolului si a trigliceridelor. Acest lucru duce la un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Citeste si articolul :   5 bauturi care ajuta in prevenirea colesterolului marit

3. Cereale rafinate

Pentru a obtine o cereala rafinata, numita in mod obisnuit cereale albe sau faina alba, boabele sunt supuse unui proces in timpul caruia isi pierde fibrele, vitaminele, mineralele si antioxidantii. Acest lucru are ca rezultat o cereala cu un indice glicemic ridicat care duce la o crestere brusca a zaharului din sange.

4. Alcool

Odata cu consumul de alcool, ficatul inceteaza sa produca glucoza, ceea ce scade nivelul zaharului din sange. La persoanele cu diabet, acest fenomen poate fi periculos deoarece poate duce la hipoglicemie.

5. Produse de patiserie

Sunt o sursa de fainuri rafinate, pe langa faptul ca contin grasimi trans. Combinatia celor doua este legata de o reducere a sensibilitatii tisulare la insulina. De asemenea, poate creste riscul de diabet.

6. Evitati absolut dulciurile pentru a regla glicemia

Se caracterizeaza prin niveluri ridicate de zaharuri libere in compozitia lor. In plus, dulciurile contin si grasimi si aditivi care pot afecta sanatatea metabolica.

7. Alimente ultraprocesate

Citeste si articolul :   Majoritatea oamenilor pun orhideea in locul nepotrivit, de aceea nu infloreste

Toate alimentele ultraprocesate, care au suferit tratamente termice mari sau prajite, genereaza substante toxice. Prin urmare, aceste substante pot provoca rezistenta la insulina.

Alimentele procesate trebuie evitate pentru a regla glicemia

8. Bauturi carbogazoase sau zaharoase

Bauturile racoritoare, numite si bauturi cu zahar, contin zahar liber ca ingredient principal. Acesta din urma se metabolizeaza rapid, determinand o crestere a glicemiei.

9. Miere sau siropuri naturale

Aceste ingrediente sunt o sursa de zaharuri precum glucoza si fructoza. Ambele sunt implicate in cauzarea tulburarilor de zahar din sange.

10. Sucuri naturale si comerciale

Este adevarat ca contin zaharuri prezente in mod natural in fruct (fructoza). De asemenea, industria tinde sa adauge zaharuri precum zaharoza si siropul de porumb ca conservanti.

Publicitate

Autor