Cele mai sanatoase 5 legume

Toate legumele, precum si fructele, sunt sanatoase si considerate esentiale pentru o dieta sanatoasa. Consumul lor zilnic este legat de prevenirea bolilor metabolice. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca ar putea fi salvate in medie 1,7 milioane de vieti in fiecare an daca ar fi consumate suficiente din aceste alimente.

Din acest motiv, ghidurile alimentare din intreaga lume subliniaza cresterea consumului de fructe si legume ca strategie de prevenire a bolilor si mentinerea sanatatii. In plus, este o modalitate de a obtine micro si macronutrienti esentiali.

Care sunt cele mai sanatoase legume? Le detaliem mai jos.

Legume si substante fitochimice

Legumele se remarca printre alimente deoarece constau dintr-o gama larga de compusi activi care ofera beneficii pentru sanatate. Aceste substante se numesc fitochimice, dar se mai numesc si fitonutrienti sau nutraceutice.

Publicitate

Exista diferite grupe de fitochimice, iar in cadrul fiecarei grupe exista o mare varietate de substante care au efecte antiinflamatorii. De asemenea, acestea sunt responsabile pentru furnizarea culorilor caracteristice alimentelor.

Citeste si articolul :   Calendar ortodox 2020, 13 iunie. Este praznuita Sfanta Tamaduitoare.

Familiile principalelor fitochimice cu proprietati antiinflamatorii sunt urmatoarele:

Carotenoide: cum ar fi licopenul si beta-carotenul

Compusi fenolici: cum ar fi polifenoli, flavonoide si flavone

Compusi ai sulfului: cum ar fi alicina si luteonina

Consumul celor mai sanatoase legume te ajuta sa fii sanatos.

Care sunt cele mai sanatoase legume?

Diverse studii epidemiologice au demonstrat rolul acestor substante in prevenirea bolilor cardiovasculare si neurodegenerative si a diferitelor tipuri de cancer. Dintre cele mai sanatoase legume, adica avand cele mai mari doze din aceste substante, se remarca cele discutate mai jos.

1. Rosii

Publicitate

Rosia este o sursa de licopen (apartine grupului de carotenoizi). Ofera intre 80 si 90% din licopenul pe care il contine. Aceasta substanta se gaseste si in natura sub forma de pigment natural, responsabil de culoarea rosie si portocalie a anumitor fructe si legume.

In plus, este un produs de baza considerat sanatos datorita continutului scazut de kilocalorii si grasimi, precum si continutului de fibre, proteine, vitamine A, C si E si potasiu.

Citeste si articolul :   Laptele nu este folosit doar in bucatarie! Un gradinar ne da 6 sfaturi despre cum sa il aplicam si in gradina!

2.  Ceapa

Ceapa contine substante fitochimice precum luteolina, glicozide de luteolina si flavanoli. Ceapa de culoare inchisa, cu o aroma mai pronuntata, are cea mai mare activitate antiinflamatoare. Pe de alta parte, aceasta leguma are un caracter preventiv in aparitia bolilor cronice.

3. Broccoli

Broccoli se distinge prin continutul de compusi cu sulf. Luteolina este componenta sa principala si mediaza procesele antioxidante si antiinflamatorii asociate cu imbatranirea. Unele studii sugereaza ca poate exercita efecte protectoare gastrice, chiar si la concentratii scazute.

4.  Morcovul

Morcovii sunt un aliment excelent din punct de vedere nutritional, deoarece sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Este inca considerata una dintre legumele cu cel mai mare continut de fibre alimentare.

Culoarea sa portocalie se datoreaza prezentei carotenilor, printre care beta-carotenul sau provitamina A, un pigment natural pe care organismul il transforma in vitamina A. Aceasta vitamina promoveaza sanatatea vizuala si ajuta la formarea si intretinerea dintilor, oaselor si mucoaselor. In plus, ajuta la mentinerea sanatatii pielii.

Citeste si articolul :   Produse care normalizeaza tensiunea arteriala

5. Usturoi

Usturoiul contine componente cu sulf, cum ar fi alicina, care are o functie antibiotica importanta. De fapt, studiile sugereaza ca poate ajuta la prevenirea cresterii agentilor patogeni care cauzeaza anumite infectii.

Totusi, trebuie avut in vedere ca acest compus nu este prezent ca atare, ci se formeaza atunci cand usturoiul este tocat, zdrobit sau mestecat.

Publicitate

Autor