Iata de ce nu ar trebui sa-ti mai depozitezi cartofii la frigider

Frigiderul este, fara indoiala, un aparat electrocasnic esential. Este necesar sa pastrati alimentele proaspete pentru o perioada mai lunga. Cu toate acestea, contrar credintei populare, nu toate alimentele trebuie pastrate la rece. Acesta este mai ales cazul cartofilor care, introdusi in frigider, se deterioreaza mai repede sau, mai rau, pot prezenta un pericol pentru sanatate. Explicatii.

Intr-adevar, frigul de la frigider actioneaza asupra uneia dintre componentele cartofilor, care le poate altera textura si gustul. Cartofii vor avea un gust mai dulce, mai granulat si se vor inegrii mai repede in timpul gatirii. Dar acest lucru poate avea un efect si asupra sanatatii.

Amidonul, care este un carbohidrat complex continut de cartofi, se transforma mai repede in zahar sub efectul prospetimei. Astfel, atunci cand acestia  sunt facuti  la gratar sau prajiti, aceste zaharuri se combina cu asparagina, care este un aminoacid natural, si produc acrilamida.

Citeste si articolul :   Dovleacul vedeta toamnei

Acrilamida: ce pericol pentru sanatate prezinta ?

Publicitate

Acrilamida este un material chimic care rezulta dintr-o reactie chimica. Se formeaza in mod natural in alimentele care contin mult amidon, in timpul gatirii la temperaturi ridicate (peste 120°C), in special la prajire sau la gratar. Se gaseste in special in paine prajita, cartofi prajiti sau chipsuri.

Aceasta substanta chimica a fost o sursa de ingrijorare  in ultimii ani. Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) l-a clasificat ca fiind posibil cancerigen pentru oameni. De fapt, un studiu finantat de Uniunea Europeana a descoperit o legatura pozitiva intre nivelurile ridicate de acrilamida din sange si dezvoltarea cancerului de san.

Desi sunt necesare studii suplimentare si cercetari stiintifice pentru a confirma efectul cancerigen al acrilamidei, este mai sanatos sa va limitati expunerea la aceasta substanta. Evitati sau reduceti consumul de alimente care il contin, cum ar fi cartofii prajiti sau chipsurile.

De asemenea, este important sa acordati o atentie deosebita conditiilor de pastrare a cartofilor, pentru a nu oferi acestei substante mediul ideal pentru formarea acesteia. Se recomanda pastrarea cartofilor intr-un loc ferit de lumina si la o temperatura de peste 8°C.

Citeste si articolul :   Cea mai buna reteta naturala pentru a reduce colesterolul si hipertensiunea arteriala

Alte alimente care nu trebuie pastrate la frigider:

Rosii

Rosiile devin mai  moi atunci cand sunt pastrate la frigider. Ideal este sa le pastrezi intr-un loc la temperatura camerei si ferit de lumina directa a soarelui.

Ceapa

Frigul din frigider accelereaza deteriorarea cepei si le face sa-si piarda gustul . Prin urmare, trebuie asezat intr-un loc uscat, ferit de lumina si mai ales departe de cartofi. Cand sunt tinute impreuna, aceste doua legume tind sa se strice mai repede.

Painea

Pastrarea painii in frigider nu o va pastra proaspata, dar o va face mai tare si mai uscata. Este indicat sa-o puneti intr-un loc uscat. Pe de alta parte, daca doriti sa-o  pastrati o perioada mai lunga de timp, o  puteti pastra la congelator.

Publicitate

Autor