Ce se intampla cand ai un nivel scazut de fier?

Fierul este o componenta de baza a corpului nostru. Face parte din hemoglobina, care este molecula care permite celulelor noastre rosii din sange sa capteze oxigenul si sa-l distribuie tuturor celulelor din organism. Acest oxigen este esential pentru functiile corpului.

A avea un nivel scazut de fier este adesea confundat cu a avea anemie. Cu toate acestea, exista multe tipuri de anemie cauzate de alte motive. Cu toate acestea, este adevarat ca a avea un nivel scazut de fier este asociat cu anemia feripriva.

Deficienta de fier este una dintre cele mai comune deficiente nutritionale din lume. Aceasta deficienta si anemie prin deficit de fier pot avea consecinte grave asupra sanatatii. Va vom explica, asadar, in acest articol, tot ce trebuie sa stiti despre aceasta problema.

Ce se intampla daca am un nivel scazut de fier?

Publicitate

Pentru a sti ce se intampla atunci cand nivelul de fier este scazut, mai intai trebuie sa stim ce niveluri sunt adecvate. Fierul care circula in mod normal in sange este intre 50 si 150 mg/dl.

Citeste si articolul :   Ce spune culoare mucusului nazal despre sanatatea ta. Ce boli indica

Cu toate acestea, exista unele forme de depozitare a fierului in corpul nostru. Feritina este o proteina care este responsabila cu stocarea acesteia si valorile acesteia trebuie luate in considerare si la evaluarea fierului total.

Deficienta se poate datora mai multor motive. Majoritatea cazurilor apar la femei, din cauza menstruatiei. Intr-adevar, odata cu pierderea de sange, ne confruntam cu o scadere a nivelului de fier.

Trebuie sa tinem cont si de faptul ca obtinem acest produs prin alimentatie. Il gasim mai ales in carne. Astfel, anumite obiceiuri alimentare, cum ar fi a fi vegetarian, pot provoca o deficienta.

Acelasi lucru se intampla si atunci cand suferim de o problema digestiva care ne impiedica sa absorbim fierul. De exemplu, nivelurile scazute de fier sunt de obicei unul dintre primele simptome ale bolii celiace sau ale altor boli digestive cronice, cum ar fi boala Crohn.

Care sunt simptomele unei deficiente de fier?

Este adevarat ca la inceput, cand deficienta nu este prea importanta, in general nu exista simptome. Cu toate acestea, pe masura ce anemia progreseaza, incep sa apara semne diferite. La inceput, persoana tinde sa fie mai obosita si sa se simta slaba. Dar asta nu este tot. Vedem si:

Citeste si articolul :   De ce este importanta vitamina B12

Pierderea parului.

Unghiile care se rup

Pielea este rece si palida.

Dureri de cap sau dureri de cap.

Pofta de mancare mai mica, mai ales la copii.

Cel mai important este sa va consultati frecvent medicul si mai ales daca observati unul sau mai multe dintre simptomele pe care le-am mentionat. Cu un simplu test de sange, el va putea verifica cum sunt nivelul de fier si daca exista sau nu anemie.

Pentru a putea rezolva aceasta problema, este esential sa aveti o dieta adecvata. Se recomanda consumul de leguminoase, carne, peste si oua. Intr-adevar, daca alimentatia este echilibrata si sanatoasa, aparitia acestei tulburari este mult mai rar intalnita.

In multe cazuri, anumite examinari sunt necesare pentru a gasi cauza acestei deficiente. De exemplu, endoscopia digestiva poate fi folosita pentru a verifica daca exista un ulcer sau o problema gastrica care ar avea o influenta.

In plus, colonoscopia este folosita pentru a exclude sangerarea in partea finala a tractului digestiv. Aceasta situatie apare frecvent in cazurile de cancer de colon; anemia la un pacient este indicativa si sugereaza neoplazie.

Citeste si articolul :   7 surse naturale de vitamina B7 pentru par, piele si unghii

Medicii prescriu uneori suplimente de fier pentru a ajuta la rezolvarea acestei deficiente. Cu toate acestea, este important sa le luati sub prescriptie medicala, deoarece aceste suplimente au si efecte secundare si trebuie consumate cu moderatie.a

Publicitate

Autor