5 cauze ale cariilor dentare in ciuda periajului obisnuit al dintilor

Daca esti unul dintre acei oameni care isi amintesc sa se spele bine pe dinti dimineata si seara si sa foloseasca ata dentara in mod regulat, atunci meriti laudat . Dar de ce mai ai carii? Este posibil ca periajul regulat si folosirea atei dentare sa nu fie suficienta pentru dinti si gingii sanatoase? Din pacate, raspunsul scurt este da. Exista mai multe motive pentru care cariile pot aparea in ciuda celor mai bune eforturi de igiena orala.

Factori genetici

Genetica este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza daca veti avea sau nu dinti sanatosi. Daca exista membri in familia ta care sufera de sanatatea dentara precara, este foarte probabil ca problemele tale sa fie mostenite. In mare masura, nu ne putem lupta cu genele, dar putem face tot ce ne sta in putere pentru a reduce impactul acestor factori prin mentinerea unei igiene orale stricte.

Citeste si articolul :   10 alimente care intaresc oasele

Retractia gingiilor

Publicitate

Retractia gingiala apare din mai multe motive. Acestea includ infectii bacteriene, factori genetici sau subiectivi pentru care nu exista o explicatie medicala specifica. Cand gingia se retrage de la baza dintelui, expune smaltul si faciliteaza intrarea particulelor de alimente, resturilor si bacteriilor, ceea ce creeaza conditiile pentru carii.

Scrasnirea dintilor

Scrasnitul dintilor noaptea sau ziua este un obicei foarte nepotrivit  pe care nu il poti controla intotdeauna. Scrasnitul dintilor pe timp de noapte le poate deteriora grav smaltul si poate crea conditii pentru carii. Frecarea si deteriorarea smaltului incalca integritatea si rezistenta stratului superior al dintilor, ceea ce este o conditie prealabila pentru aparitia nu numai a cariilor, ci si a unor probleme mai grave.

Alimente nesanatoase

La fel de importanta este si alimentatia pentru sanatatea orala. Daca consumati alimente nesanatoase, includeti in mod regulat zahar, carbohidrati rafinati, grasimi saturate, bauturi carbogazoase si alimente acide, acest lucru cu siguranta contribuie foarte mult la aparitia frecventa a cariilor, in ciuda periajului regulat.

Citeste si articolul :   10 motive pentru care nu ar trebui sa arunci coaja de portocala

Gura uscata

Persoanele care sufera de gura uscata  sunt expuse unui risc mai mare de infectii dentare si carii frecvente. Uscaciunea gurii poate fi rezultatul diversilor factori care afecteaza productia de saliva, care indeplineste o functie de protectie. Gura uscata creeaza conditii pentru cresterea bacteriilor care dauneaza smaltului dintilor si duc la carii si alte probleme dentare.

Publicitate

Autor