Recipientele din plastic sunt grozave pentru depozitarea alimentelor in frigider sau pentru a duce pranzul la serviciu. Cu toate acestea, este cu adevarat sigur?
Folosim adesea recipiente de plastic pentru a stoca alimente proaspete si procesate.
Ustensilele din plastic se gasesc de obicei in fiecare casa, deoarece sunt mai economice decat ustensilele din aluminiu si alte materiale.
Problema este ca nu toate alimentele sunt sigure pentru a fi depozitate in recipiente de plastic. Multe dintre ele se strica foarte repede, deoarece bacteriile se inmultesc mai repede in astfel de feluri de mancare.
Publicitate
Din pacate, de foarte multe ori oamenii nici macar nu sunt constienti de acest lucru si continua sa foloseasca recipiente de plastic pentru a depozita o mare varietate de produse fara a lua masuri de precautie.
1.Oua proaspete
Ouale proaspete si mancarurile facute cu oua proaspete, cum ar fi maioneza, nu trebuie pastrate in recipiente de plastic, deoarece bacteriile precum salmonella sau E. coli se inmultesc mai repede acolo.
Cea mai sigura modalitate de a pastra ouale si felurile de mancare cu oua este un recipient rezistent la caldura.
2.Carne procesata
Depozitarea carnii procesate in recipiente de plastic poate degrada semnificativ aroma si poate duce la pierderea majoritatii nutrientilor.
Tocana de carne sau chiftelute isi schimba cu usurinta aroma si textura atunci cand sunt depozitate intr-un recipient de plastic.
3.Tocanite si supe
Tocanitele si supele sunt gatite la temperaturi ridicate. Daca sunt lasate intr-un recipient de plastic cat timp sunt inca fierbinti, isi pot pierde aroma si beneficiile pentru sanatate.
Totusi, daca le lasi sa se raceasca, le poti pune in siguranta la frigider.
Este absolut sigur sa depozitati alimentele reci in recipiente de plastic.
4.Lapte si produse lactate
Laptele si produsele lactate se strica rapid in recipiente de plastic.
Desi laptele poate fi lasat intr-un recipient de plastic pentru cateva ore, nu va recomandam sa abuzati de acest lucru pentru a va proteja cat mai mult posibil de bacterii.
Recipientele din plastic accelereaza descompunerea alimentelor si cresc riscul de dureri de stomac.
Cea mai buna alternativa este pastrarea produselor lactate in recipiente emailate sau din sticla pentru a le pastra proaspete cat mai mult timp posibil.
5.Salate de legume proaspete
Multi oameni cred ca plasticul pastreaza legumele proaspete cat mai mult timp posibil.
Protejeaza impotriva contaminarii , dar nu este suficient de bun pentru a pastra legumele proaspete pentru mult timp.
Contactul cu recipientele din plastic poate degrada gustul legumelor si le poate priva de majoritatea beneficiilor lor nutritionale.
6.Ceai sau cafea
Desi exista multe recipiente speciale pentru ceai si cafea fierbinti, va sfatuim sa asteptati pana cand bautura s-a racit inainte de a o turna in recipiente de plastic.
Cert este ca atunci cand vasele din plastic intra in contact cu alimente fierbinti, riscul cresterii bacteriilor este mai mare .
Va sfatuim sa pastrati aceste bauturi in recipiente din alte materiale pentru a nu-si pierde gustul si proprietatile nutritive.
7.Branza
Branza apartine produselor lactate mentionate mai sus, dar dorim sa vorbim despre ea separat, deoarece poate fi pastrata doar in recipiente speciale.
Daca branza nu este depozitata corespunzator, bacteriile si ciupercile se inmultesc foarte repede in ea.
Daca branza este pastrata intr-un recipient inchis mai mult de trei zile, in ea se acumuleaza substante volatile, ceea ce duce la o crestere foarte rapida a bacteriilor.
Ca urmare, textura sa se deterioreaza si isi pierde majoritatea proprietatilor sale benefice, ceea ce ne poate complica procesul de digestie.
Ca o nota finala, desi recipientele din plastic sunt foarte practice, nu sunt intotdeauna potrivite pentru depozitarea in siguranta a alimentelor.
Nu depozitati produsele mentionate mai sus in recipiente de plastic. Preferati vasele din sticla si metal.
Publicitate