Porumb: beneficii, valori nutritive si contraindicatii

Porumbul este o cereala cu origini stravechi.  Aceasta samanta a reusit sa se incadreze in aproape fiecare gastronomie din lume de atunci.

Exista multe soiuri de porumb si poate fi gasit in diferite preparate pe fiecare continent. Probabil ca l-ai mancat de sute de ori in viata ta. Dar te-ai intrebat vreodata ce iti aduce consumul lui? Va poate face rau consumul de porumb? Raspundem la aceste intrebari aici.

Valorile nutritive ale porumbului

Din punct de vedere nutritional, porumbul are valori mai mari decat alte cereale, cu exceptia continutului de proteine. 100 de grame de porumb ofera 86 de grame de kilocalorii, 3,27 grame de proteine, 18 grame de carbohidrati si 2 grame de fibre. De asemenea, este considerata o sursa buna de amidon, deoarece contine 5,7 grame.

Este, de asemenea, o sursa excelenta de minerale. Ofera 37 de miligrame de magneziu, 270 de miligrame de potasiu, 89 de miligrame de fosfor si 15 miligrame de sodiu. Dintre vitamine, contine 6,8 miligrame de vitamina C, 187 de unitati internationale de vitamina A, 42 de micrograme de acid folic si 23 de miligrame de colina.

Este singura cereala cu provitamina A. Adica singura capabila sa fie transformata in vitamina A de catre organism.

Porumbul este un produs vechi. Culturile americane au avut intotdeauna ca baza a dietei lor.

Beneficiile porumbului

Consumul de porumb ofera beneficii semnificative pentru sanatate. Le detaliem mai jos.

1.Proprietati antioxidante

Datorita carotenoizilor sai, precum luteina (644 unitati internationale) si criptoxantina (115 unitati internationale), capacitatea sa de a bloca radicalii liberi este remarcabila. Ambele substante sunt considerate antioxidanti puternici.

Luteina si criptoxantina sunt adesea responsabile pentru culoarea portocalie si galbena a alimentelor. Din punct de vedere chimic, sunt carotenoide.

Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, care sunt substante chimice care introduc oxigen in celulele corpului, provocand oxidarea si accelerand imbatranirea.

2.Controlul greutatii

Unele tipuri de porumb sunt bogate in amiloza, una dintre componentele amidonului. Prin urmare, ele ajuta la controlul greutatii. Aceste tipuri de amidon nu sunt digerate in intestinul subtire, ajung in intestinul gros si hranesc flora intestinala. Ele ajuta astfel la reglarea tranzitului si ofera o mai mare senzatie de satietate.

Citeste si articolul :   Proprietati utile ale plantei traista ciobanului

3.Functia creierului

Datorita continutului de colina, porumbul contribuie pozitiv la functionarea creierului. Colina este un nutrient necesar pentru sinteza acetilcolinei. Este un neurotransmitator care indeplineste functii de memorie si control muscular.

In plus, porumbul contine si cantitati mari de acid folic. Acest acid este implicat in functionarea sistemului nervos central, in metabolismul celulelor nervoase si in sinteza mielinei. Mielina este o substanta care protejeaza celulele nervoase (neuroni), crescand viteza de transmitere a impulsurilor.

4.Fara gluten

Porumbul este unul dintre alimentele de baza pentru persoanele care nu pot manca gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in anumite cereale, cum ar fi graul, orzul si secara.

Contraindicatii

Acum cunoasteti beneficiile porumbului, asa ca acum sa vedem care sunt contraindicatiile acestuia. Principala contraindicatie este legata de continutul ridicat de amidon. Amidonul este format din lanturi de glucoza, adica zaharuri. Persoanele cu diabet ar trebui, prin urmare, sa evite consumul acestui aliment si a derivatilor sai.

Citeste si articolul :   Cele mai puternice cinci vitamine pentru imunitate

Dincolo de aceasta contraindicatie specifica, nu exista alte recomandari. Atata timp cat acest aliment este inclus intr-o dieta variata si echilibrata, nu reprezinta niciun pericol.

Publicitate

Autor