Beneficii nestiute pentru sanatate. De ce e bine sa mananci porumb fiert

Alaturi de pepenele rosu si galben, porumbul fiert este deliciulverii. Medicii recomanda consumul de porumb fiert deoarece ajuta in lupta impotriva mai multor boli.

Bogat in fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizeaza multa energie corpului nostru. Magneziul care se afla in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului.

De ce e bine sa mananci porumb fiert

Elimina toxinele

Chiar daca prin fierbere se pierde un mic procent din substantele nutritive ale porumbului, totusi, se pastreaza o cantitate semnificativa de nutrienti, de peste 60%. In plus, consumat in mod regulat, el ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 100 g porumb contin: 59 calorii, 2 proteine, 10 carbohidrati, 1 lipide, 1 fibre.

Publicitate

Ne ofera buna dispozitie

Vitamina B1 e responsabila de metabolismul eficient al carbohidratilor si ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive, incetinind procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10% in cazul femeilor. Are un efect pozitiv asupra

Citeste si articolul :   5 beneficii pentru sanatate ale oualor pe care s-ar putea sa nu le cunoasteti

sistemului nervos, influentand in bine starea psihica. Lipsa acestei substante duce la instalarea bolii Alzheimer.

Are efect diuretic

Fibrele din compozitia porumbului contribuie la reglarea tranzitului intestinal si la prevenirea bolilor digestive. Consumat frecvent, duce la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea cancerului de colon.

Imbunatateste memoria

Nivelurile crescute de tiamina (vitamina B1) din porumbul dulce ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive si la mentinerea sanatatii celulelor cerebrale. Tiamina este necesara organismului pentru productia de acetilcolina, un neurotransmitator esential pentru intretinerea randamentului memoriei.

Scade colesterolul

Aflata si ea in compozitia porumbului, vitamina E participa la procesul de reinnoire a celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.

Previne cancerul la plamani

Beta-cryptoxanthin, o substanta care se regaseste in compozitia porumbului (si a fructelor cu coaja portocalie), este eficient in prevenirea cancerului la plamani.

Citeste si articolul :   Dermatita seboreica – ce trebuie sa stim despre aceasta afectiune

Incetineste procesul de imbatranire

Porumbul dulce este, de asemenea, o sursa excelenta de acid ferulic. Acest antioxidant flavonoid fenolic s-a dovedit util, in cadrul a numeroase demersuri stiintifice, in prevenirea mai multor tipuri de cancer, a imbatranirii premature si a cresterii inflamatiilor in organismul uman.

Sustine sanatatea cardiovasculara

Fiind o sursa excelenta de acid folic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, medicii au decoperit ca un consum regulat al acestui nutrient reduce nivelul homocisteinei din organism, un aminoacid care afecteaza sanatatea vaselor de sange.

Odata ce sistemul vascular este atacat, apare si riscul atacului de cord, atacului cerebral sau bolii vasculare periferice. Studiile arata ca aportul zilnic suficient de acid folic reduce riscul declansarii infarctului miocardic cu pana la 10%.

164 de grame de porumb dulce contine:

Calorii: 177 calorii

Carbohidrati: 41 grame

Proteine: 5,4 grame

Grasimi: 2,1 grame

Fibre: 4,6 grame

Vitamina C: 17% din valoarea zilnica

Tiamina (vitamina B1): 24% din valoarea zilnica

Citeste si articolul :   5 beneficii incredibile pentru sanatate ale somonului

Folat (vitamina B9): 19% din valoarea zilnica

Magneziu: 11% din valoarea zilnica

Potasiu: 10% din valoarea zilnica.

PS: Majoritatea carbohidratilor din porumb provin din amidon, care poate creste rapid glicemia, in functie de cantitatea consumata. Cu toate acestea, are si un continut ridicat de fibre, care ajuta la echilibrarea nivelului zaharului din sange

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.