De ce este zincul atat de important in dieta?

Dupa cum stim deja, zincul este un mineral. Este un oligoelement. Cu alte cuvinte, o substanta in care sunt necesare cantitati mici pentru ca organismul sa functioneze corect.

Acest mineral se gaseste in toate celulele corpului si este esential pentru regenerarea tesutului celular, precum si pentru sinteza ADN-ului, printre alte functii.

Zincul este de asemenea util pentru simturile mirosului si gustului. In timpul sarcinii, alaptarii si copilariei, organismul are nevoie de acest oligoelement pentru a se dezvolta corect.

Pe de alta parte, zincul:

Publicitate

-Creste efectul insulinei, un hormon produs de pancreas care este responsabil pentru reglarea cantitatii de glucoza din sange

-Intervine in sinteza hormonilor precum testosteronul

-Ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor

-Intareste apararea sistemului imunitar: de exemplu, multe tratamente pentru raceala si gripa folosesc suplimente de zinc

Ce probleme provoaca deficitul de zinc?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in raportul sau de sanatate din 2002, bazat pe datele despre disponibilitatea alimentelor pe regiuni, estimeaza ca deficienta de zinc afecteaza aproximativ o treime din populatia lumii.

Citeste si articolul :   7 fructe care stimuleaza pierderea in greutate

Mai mult, importanta acestui mineral pentru sanatatea umana a fost descrisa pentru prima data in anii 1960, odata cu publicarea unor studii care ridicau posibila relatie intre lipsa de zinc si nanismul nutritional la adolescenti.

In prezent, manifestarile clinice ale deficientei de zinc includ:

Tulburari ale pielii, cum ar fi dermatita pustuloasa

Alopecie

Vindecare slaba

Deteriorarea functiilor cognitive

Diaree

Imunitatea celulara afectata care duce la infectii frecvente

Se estimeaza ca deficienta de zinc este asociata cu 16% din infectiile tractului respirator superior si 10% din episoadele de boli diareice la nivel global.

Principalele surse alimentare de zinc: unele alimente recomandate

Intr-adevar, un exces din acest mineral poate declansa, ca si in cazul unei deficiente, probleme de sanatate precum hipotensiune arteriala, convulsii sau dureri la nivelul articulatiilor.

Stridii

Ca si fructele de mare in general, stridiile sunt un aliment foarte bogat in zinc. De fapt, o portie de 100 de grame ofera pana la 182 de miligrame din acest oligoelement. Pe de alta parte, stridiile furnizeaza si cantitati semnificative de fier si alti nutrienti necesari organismului. De exemplu, acizii grasi omega-3 sau vitaminele.

Citeste si articolul :   Cinci bauturi revigorante care va pot inlocui cu usurinta cafeaua de dimineata

Ciocolata neagra

Cacao este bogata nu numai in antioxidanti si magneziu, ci si in zinc. Desigur, ciocolata neagra este, de asemenea, bogata in grasimi si bogata in calorii. Dar, 30 de grame de ciocolata neagra pot furniza si 3 miligrame din acest mineral.

Carne rosie

Dintre carnea rosie, carnea slaba de vita este cea care ofera cele mai bune aporturi de zinc, cu 6,2 grame de zinc la 100 de grame de carne de vita. In ceea ce priveste aportul de zinc, dupa carnea de vita vine carnea de porc.

Din toate aceste motive, o alimentatie variata si echilibrata, care ofera nivelurile potrivite de oligoelemente, ne va permite sa ne bucuram de o sanatate buna, sa prevenim deficientele si sa ne bucuram de beneficiile acesteia.

Publicitate

Publicitate

Autor