Ce sa faci daca un termometru cu mercur se sparge

In prezent achizitionam  termometre electronice moderne pentru o lunga perioada de timp, dar vechiul termometru  cu  mercur de incredere va fi cu siguranta in fiecare trusa de prim ajutor acasa.

Are doua dezavantaje: trebuie sa-l tinem  sub axila destul de mult timp,dar esxista si un pericol mare daca acesta se sparge brusc. Mercurul se afla in interiorul acestui „dispozitiv”, iar vaporii sai sunt foarte nocivi pentru organism. Va vom spune cum sa va comportati corect pentru a colecta bile de mercur, fragmente de sticla ale unui termometru si sa nu va puneti in pericol pe voi si pe ceilalti.

1 . Scoateti toate persoanele  din camera, nu uitati de animalele de companie.

2. Puneti o masca medicala sau acoperiti caile respiratorii cu o carpa.

Publicitate

3. Pune-ti manusi de cauciuc pe maini,incaltati-va cu slapi de cauciuc astfel incat sa va acopere piciorul .

4. Pregatiti doua pungi de plastic (una in cealalta) – aici vom colecta mercur.

Citeste si articolul :   Cunoscut medic epidemiolog: "Daca 90% din oameni ar face acest lucru, virusul ar fi blocat"

5. Inchideti ermetic usa camerei.

6. Deschideti geamurile pentru a scadea temperatura camerei la 14-16 grade. Daca afara este cald, porniti aparatul de aer conditionat.

7. Asigurati-va ca nu exista mercur pe pantofi sau imbracaminte.

8. Colectati cu grija bilele de mercur cu o seringa (fara ac) ,  orice „unelte” dupa lucru trebuie aruncata imediat si puneti-le in punga interioara. Leaga strans bungile una de cealalta . Puneti pungile intr-un cos de gunoi afara. Nu aruncati sacul la intamplare   si nu il turnati in canalizare, mercurul tinde sa se depuna in tevi si va fi foarte dificil sa il scoateti de acolo.

9. Ridicati cu grija cioburi de sticla cu un burete umed. Este mai bine sa spalati acest loc si intreaga podea cu apa si iod: 10 picaturi la 5 litri de apa.

10 . Lasati ferestrele deschise cel putin inca o jumatate de ora dupa munca.

Autor