Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii a declarat ca autoritatile se pregatesc pentru perioada urmatoare, dupa aparitia noii variante Omicron. Ministrul a explicat ca nu poate nicio tara sa excluda aparitia de cazuri cu aceasta tulpina.
In acest sens, INSP si reteaua de laboratoare care efectueaza secventieri au demarat deja activitatea, iar cazurile grave care sunt acum in spital vor fi subiectul acestor secventieri, pentru a vedea daca sunt corelatii epidemiologice, link-uri epidemiologice cu tulpina Omicron.
“Cazurile grave care sunt acum in spital vor fi subiectul acestor secventieri, sa vedem daca sunt si corelatii epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente in Romania si daca evolutiile clinice ale pacientilor care sunt infectati ar putea sa difere fata de varianta originala sau fata de tulpina delta. Cand discutam de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat intotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obtinuti dupa vaccinare sau trecerea prin boala”, a spus ministrul Sanatatii.
Directorul Centrului de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat, sambata, ca Romania are o capacitate suficienta de a realiza secventieri pentru depistarea tulpinii sud-africane, numita Omicron. In spitalele COVID urmeaza sa se recolteze probe pentru depistarea acestei noi variante a coronavirusului.
“In prezent, in Romania exista sapte laboratoare care efectueaza secventieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferita. Sunt laboratoare care pot face pana la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un numar mai mic de probe, undeva la 200-300. Important este sa avem probele recoltate, motiv pentru care noi am incercat prin intermediul directiilor de sanatate publica sa alertam toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate si cu o recomandare foarte ferma sa recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, in primul rand, pentru ca ne-am dori sa stim daca aceasta tulpina este cumva mai severa si sa se obisnuiasca ca la toate cazurile pe care le interneaza sa intrebe persoana respectiva daca a avut calatorie undeva intr-o tara africana sau a venit in contact cu o persoana care a calatorit de curand in acea zona, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legatura cu zona. Daca vom avea probe din unitatile sanitare cred ca la acest moment capacitatea este suficienta”, a declarat Adriana Pistol, la Palatul Victoria.