Ministrul Sanatatii: “Dureaza 11 ani sa pregatim un medic”

Ioana Mihaila, noul ministru al Sanatatii, a explicat ca situatia de la terapia intensiva pentru bolnavii de COVID-19 nu tine numai de numarul de paturi, ci si de personalul medical care trebuie pregatit corespunzator ca sa trateze pacientii. Ministrul a subliniat ca numarul paturilor de terapie intensiva nu poate fi crescut „de la o luna la alta” si nici macar de la un an la altul.

„Asa cum a discutat si ministrul anterior, problema nu este legata doar de numarul de paturi, ci de echipele de medici si asistente medicale pregatite sa trateze corespunzator pacientii din sectiile de terapie intensiva. (…) Dureaza 11 ani sa pregatim un medic cu anii de facultate si cu cei 5 ani de rezidentiat, in medie. Este evident ca nu avem cum sa rezolvam lucrurile nici de pe o luna pe alta si nici chiar de pe un an pe altul”, a declarat noul ministru al Sanatatii.

Aceasta a adaugat ca va incuraja universitatile, intr-o intalnire pe care o va avea saptamana viitoare, dar a repetat ca problemele cu pregatirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu si lung.

Citeste si articolul :   Alin Oprea, rupe tacerea si face dezvaluiri despre Larisa: ”Sotia mea isi gasea consolarea in bratele altor barbati.''

Ioana Mihaila a reamintit ce s-a facut pentru o rezolvare imediata a situatiei de la ATI COVID:

„Pentru asta colegii mei au facut toate eforturile sa creasca numarul de paturi, sa faca locuri la terapiile intensive care erau non-COVID, au modificat deja structurile spitalelor COVID si non-COVID si lucrurile sunt un pic mai bine decat erau inainte”, a sustinut ministrul. „Tot astazi, impreuna cu doamna director de la asistenta medicala, vom reevalua care este situatia in Bucuresti, pentru ca inteleg ca acolo este cea mai mare problema si vom vedea daca putem cumva sa redimensionam si sa regandim sectiile de terapie intensiva”, a mai spus Ioana Mihaila.

Autor