Mierea de albine: beneficii si daune

Albinele traiesc pe Pamant de foarte mult timp: sunt cu 60 de mii de ani mai batrane decat oamenii! Aceasta inseamna ca mierea poate fi considerata in siguranta cel mai vechi produs natural .

Compozitie

78% din miere sunt diverse zaharuri: glucoza, maltoza, zaharoza, levuloza. Alte 20% din acest produs sunt apa, iar 2% sunt saruri minerale.

Produsul parfumat de albine contine microelemente extrem de utile pentru organismul uman: iod, fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu.

In plus, mierea este bogata in vitaminele B2 si B6, acizi folic si pantotenic, care maresc tonusul organismului. Un kilogram de miere este plin cu 3150 Kcal. Daca vorbim despre valoarea nutritiva, atunci 200 g de miere contin aceeasi cantitate de substante utile ca 480 g de ulei de peste, 8 portocale sau 180 g de branza.

Publicitate

Cand este buna mierea pentru tine?

Probabil ati auzit multe despre proprietatile medicinale ale mierii. Majoritatea acestor afirmatii sunt adevarate.

Mierea are cele mai puternice proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice. Datorita acestui efect al mierii, arsurile, taieturile si ranile se pot vindeca rapid.

Citeste si articolul :   Carbunele elimina toxinele din organism si scade colesterolul. Iata lista intreaga de probleme pe care le rezolva carbunele medicinal

Mierea este un antiseptic eficient. Utilizarea acestuia ajuta la imbunatatirea calitatii sangelui, deoarece previne proliferarea radicalilor liberi. Diabeticii si persoanele cu un nivel ridicat de colesterol in sange sunt bucurosi sa recurga la miere, inlocuind zaharul care este periculos pentru ei.

Mierea este utila pentru raceli – aceasta este o axioma, chiar si prescolarii stiu despre ea. Mierea amelioreaza perfect congestia nazala, vindeca tusea si, in plus, ajuta la imbunatatirea digestiei, este capabila sa normalizeze aciditatea sucului gastric.

Mierea de hrisca este prescrisa pentru hemoglobina scazuta – aceasta varietate contine un procent ridicat de fier.

Mierea poate fi numita dopaj energetic, de aceea este indicat sa o folosesti pentru sportivi, copii, pacienti convalescenti, precum si pentru cei care sunt nevoiti sa lucreze in munca fizica. Utilizarea regulata a acestei delicatese creste semnificativ eficienta, dupa ce o luati, eficacitatea sportului se imbunatateste.

Datorita mierii de albine, imunitatea umana este restabilita – datorita continutului ridicat de aminoacizi, metabolismul este normalizat.

Mierea calmeaza si asigura un somn bun: doar bea putina apa calda sau decoct de plante cu o lingura de miere inainte de culcare, sau fa o baie cu miere.

Citeste si articolul :   6 beneficii pentru sanatate ale pepenelui verde

Mierea este un produs cosmetic excelent – atat in sine (o puteti aplica pur si simplu pe fata si pe maini), cat si ca parte a diferitelor preparate cosmetice. Pe baza acestuia se realizeaza sampoane si balsamuri de par, creme de maini, fata si corp, masti hidratante si intineritoare.

Cand este mierea daunatoare?

Mierea nu trebuie consumata de cei alergici: acest produs, din pacate, este un alergen foarte puternic.

Cu mare grija este necesar sa folositi mierea pentru cei care sufera de diabet zaharat.

Sunt cunoscute cazuri de intoleranta individuala la miere (desi astfel de cazuri sunt destul de rare).

Contrar credintei populare, mierea incalzita la temperaturi ridicate este periculoasa (indiferent de motivul pentru care creste temperatura).

Medicii nu recomanda sa dea miere copiilor mici: adevarul este ca organismul unui copil sub 2 ani nu poate rezista sporilor unor bacterii continute in miere. Dupa ce a depasit pragul de doi ani, corpul copilului se descurca deja destul de eficient cu astfel de bacterii.

Dupa ce consumati miere, asigurati-va ca va clatiti gura, deoarece va dauneaza dintilor chiar mai mult decat zaharul si ciocolata.

Citeste si articolul :   Cele mai bune remedii casnice pentru gripa

Consumul excesiv de miere este poate dezvolta obezitate . Dar desigur, pentru ca contine calorii care contribuie la acumularea de grasime corporala!

Cum sa-o folosesti corect?

Pentru a lua tot ce este util din miere si a nu va face rau propriului organism, medicii recomanda sa o folositi cu moderatie. Pentru adulti, doza zilnica optima este de 1-2 linguri, pentru copii – 1-2 lingurite. Mai mult, trebuie luat fie cu 2 ore inainte de masa, fie cu 3 ore dupa masa.

Cel mai bine este sa mancati doar o lingura sau doua de miere pura, o puteti bea cu apa calda sau ceai, in cazuri extreme – dizolvati in apa calda sau ceai cald (lapte), dar in niciun caz nu trebuie sa turnati apa clocotita peste Miere! La temperaturi peste 40 de grade, acest produs isi pierde toate proprietatile sale vindecatoare si devine doar melasa dulce.

Publicitate

Autor