Inca o tara reinstituie „lockdown partial”: „Virusul este peste tot”

Olanda reinstituie „lockdown partial”. Anuntul a fost facut de premierul olandez Mark Rutte. Acesta a anuntat reintroducerea unor restrictii  timp de cel putin trei saptamani pentru a face fata cresterii la niveluri record a numarului cazurilor de COVID-19.

”Virusul este peste tot, in toata tara, in toate sectoarele si la toate varstele (…) Din fericire, marea majoritate a populatiei este vaccinata, altfel dezastrul din spitale ar fi fost incalculabil in acest moment”, a declarat Rutte la o conferinta de presa, in timp manifestanti anti-restrictii protestau la Haga.

Premierul le-a cerut cetatenilor sa nu primeasca acasa mai mult de patru persoane in vizita si sa intre in telemunca, acolo unde este posibil.

Publicitate

Printre masurile decise, prezentate de guvernul olandez ca „lockdown partial”, se numara inchiderea barurilor, restaurantelor si magazinelor esentiale la ora 20:00, iar a celor neesentiale la ora 18:00. Manifestatiile sunt interzise si stadioanele vor fi inchise publicului. Scolile raman totusi deschise. Ramane obligatoriu certificatul verde (vaccinare, test negativ sau trecerea prin boala) pentru accesul in restaurante, baruri, cinematografe, hoteluri, in general peste tot in spatiile inchise, scrie Agerpres.

Olanda a avut inregistrat vineri 16.364 de noi cazuri de COVID-19. Spitalele au avertizat ca nu vor reusi sa treaca iarna cu bine in conditiile sanitare actuale.

Acest varf de infectari survine in pofida faptului ca 82% dintre olandezii cu varste de peste 12 ani sunt vaccinati anti-COVID-19 cu schema completa. Persoanele nevaccinate reprezinta 69% din cazurile de la ATI si 55% din internari, dar scaderea eficacitatii vaccinurilor odata cu trecerea timpului, mai ales la persoanele varstnice, este de asemenea descrisa de expertii sanitari drept o cauza a inmultirii infectarilor. Prin urmare, saptamana viitoare va incepe campania de administrare a celei de-a treia doze, disponibila deocamdata in Olanda numai pentru anumite categorii.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.