Au aparut noile tratamente impotriva COVID. EMA a aprobat

Agentia Europeana a Medicamentelor a aprobat doua noi tratamente pe baza pe anticorpi monoclonali. Este vorba despre Ronapreve si Regkirona, identificate de Comisie ca fiind terapii promitatoare in cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice impotriva COVID-19.

EMA a emis un aviz pozitiv cu privire la doua tratamente impotriva COVID-19 – Ronapreve si Regkirona – identificate de Comisie ca fiind terapii promitatoare in cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice impotriva COVID-19. Ambele sunt tratamente care se utilizeaza in stadiile timpurii ale infectiei si sunt pe baza de anticorpi monoclonali antivirali.

„Avand in vedere cresterea numarului de infectii COVID-19 in aproape toate statele membre, este incurajator faptul ca mai multe tratamente promitatoare se afla in curs de dezvoltare in cadrul Strategiei noastre privind mijloacele terapeutice impotriva COVID-19. Astazi facem un important pas inainte catre obiectivul pe care ni l-am propus de a autoriza pana la cinci tratamente noi in UE inainte de sfarsitul anului. Vaccinarea ramane in continuare instrumentul-cheie pentru combaterea COVID-19, pentru protectia impotriva infectiei, spitalizarii, decesului si a consecintelor pe termen lung ale bolii. Desi UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetatenii continua sa se imbolnaveasca si sa aiba nevoie de tratamente sigure si eficace pentru a combate infectia si a imbunatati nu numai perspectivele de recuperare mai rapida, ci si cele de supravietuire”, a declarat comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Stella Kyriakides, citat de Mediafax.

Potrivit acesteia, in cadrul Strategiei privind mijloacele terapeutice, sunt prijinite statele membre in vederea accesului la medicamente noi prin intermediul achizitiilor publice comune la nivelul UE.

„Doua acorduri de achizitii publice au fost deja incheiate pana in prezent si se afla in curs negocieri pentru mai multe mijloace terapeutice impotriva COVID-19, fiind evaluate in prezent de catre EMA. Statele membre pot deja sa recurga la contractul nostru pentru 55.000 de tratamente cu Ronapreve. EMA evalueaza in prezent alte sase medicamente care ar putea primi autorizatia in curand, cu conditia ca datele finale sa demonstreze calitatea, siguranta si eficacitatea lor. Progresele rapide realizate in cadrul ambitioasei Strategii privind mijloacele terapeutice ne arata ce poate oferi o uniune europeana a sanatatii. Progresul pandemiei in intreaga UE arata cat de fragila este inca situatia si cat de important este ca pacientii afectati de COVID-19 sa aiba acces la tratamente sigure si eficace. Insa aceasta evolutie demonstreaza si mai mult faptul ca trebuie sa continuam campania de vaccinare, in special in statele membre cu rate de vaccinare scazute. Vaccinarea este singura metoda preventiva care poate asigura iesirea din criza”, a mai spus Stella Kyriakides.

Citeste si articolul :   Spital modular pentru pacientii COVID-19, deschis la Sibiu

Strategia UE privind mijloacele terapeutice vizeaza crearea unui portofoliu larg de mijloace terapeutice impotriva COVID-19 cu scopul de a dispune de trei pana la cinci mijloace terapeutice noi pana la sfarsitul anului. Ea cuprinde intregul ciclu de viata al medicamentelor, de la cercetare, dezvoltare, selectarea celor promitatoare, aprobare reglementara rapida, fabricare si punere la dispozitie pe scara larga, pana la utilizarea finala.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.