Vitamina A este un nutrient esential pentru cresterea celulelor, sanatatea ochilor si functia imunitara normala. Lipsa acestei substante poate duce la oboseala constanta, probleme ale pielii, raceli frecvente (datorita imunitatii slabite), ochi uscati sever si chiar orbire nocturna.
Vitamina A poate fi completata cu suplimente alimentare, dar cel mai bine este sa o obtineti in mod regulat din alimente deosebit de bogate in acest nutrient. Iata cateva dintre ele.
Ficat de vita
Ficatul de vita este un adevarat detinator de record pentru continutul de vitamina A: din doar 100 de grame din acest produs, se pot obtine 8367 de micrograme de vitamina A – aceasta este de noua ori valoarea zilnica a unui adult (deci nu trebuie sa mananci ficat prea des) . Pe langa vitamina A, ficatul de vita este bogat in proteine, vitamine B, fier, zinc, fosfor si seleniu.
Cartof dulce
Un alt aliment bogat in vitamina A sunt cartofii dulci (100 de grame de cartofi dulci contin 300 de micrograme de vitamina A). Cartofii dulci sunt gatiti in acelasi mod ca si cei obisnuiti: sunt prajiti, copti, piurei etc. Cartofii dulci sunt o garnitura excelenta cu continut scazut de calorii pentru carne sau peste, dar pot fi si un fel de mancare separat.
Spanac
Pe langa necesarul zilnic de vitamina A, aceasta leguma cu frunze contine vitaminele C si K, fier, potasiu si magneziu. Toate aceste substante sunt foarte importante pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange, a muschilor, a imunitatii puternice, precum si pentru functionarea normala a sistemului nervos. De obicei, spanacul este consumat proaspat, dar fierberea la abur sau la microunde creste semnificativ continutul sau de beta-caroten (precursor al vitaminei A).
Morcov
100 de grame de morcovi cruzi contin doua mii de micrograme de vitamina A, care este de doua ori necesarul zilnic. Morcovii sunt, de asemenea, bogati in antioxidanti luteina si zeaxantina, care pot reduce riscul de boli cronice de ochi. Prin urmare, toti cei care doresc sa mentina o vedere buna timp de multi ani ar trebui sa consume in mod regulat aceasta leguma radacina.
Branza ricotta
Branza ricotta este o sursa buna nu numai de vitamina A, ci si de calciu, un mineral care intareste oasele si mentine coagularea normala a sangelui. Aceasta branza cremoasa, cu un gust moale si placut, poate fi consumata cu clatite si sandvisuri, sau adaugata in salate si produse de patiserie: se potriveste bine cu orice fruct si legume.
Ardei gras
Datorita continutului ridicat de vitamine A si C, ardeiul gras poate reduce durata si severitatea simptomelor racelii. Cu toate acestea, contrar credintei populare, consumul frecvent de ardei si alte alimente cu vitamina C nu va va impiedica sa va imbolnaviti. Ardeiul gras poate fi consumat crud sau prajit (de exemplu, la gratar) si poate fi, de asemenea, umplut cu carne, branza, linte sau quinoa.
Publicitate