Raed Arafat, anunt important pentru vaccinatii ”la chiuveta” spitalizati

Raed Arafat, seful DSU, a declarat ca medicii trebuie sa pastreze secretul pacientilor si sa nu-i reclame la Politie pe cei care sunt vaccinati “la chiuveta”, respectiv au certificate false de vaccinare.

“Noi nu putem sa garantam suta la suta ca persoanele care decedeaza sunt toate vaccinate real. Poate o parte sunt vaccinate real si o parte nu. Dar acest lucru nu avem cum sa-l controlam, nu avem cum sa-l stabilim, decat daca persoana spune ca de fapt nu a fost vaccinata real. Ar fi in folosul ei, macar in perioada de tratament, sa spuna acest lucru. Poate ca medicul altfel ia in considerare riscurile pentru persoana respectiva. Stiti bine ca la o persoana vaccinata, care face boala, riscurile sa evolueze spre o forma grava este mult mai mic, fata de o persoana nevaccinata.

Asta poate sa faca diferentieri la aplicarea tratamentelor. Daca persoana spune ca e vaccinata si stie ca nu este, risca ca medicul sa ia o decizie gresita si sa nu intre pe anumite scheme de tratament (…) Daca o persoana este pozitiva si ajunge la medic, va trebui sa spuna clar medicului care este statusul ei real, ca medicul sa ia decizia corecta cu privire la tratament”, a precizat seful DSU, potrivit Agerpres.

Arafat i-a indemnat pe pacientii care se imbolnavesc de COVID sa spuna medicilor adevarul cu privire la vaccinare, fara teama de “a se trezi cu dosar penal”.

“Am zis, clar, ca persoanele nevaccinate sa spuna medicului ca sunt nevaccinate, pentru stabilirea unei scheme de tratament corecte. Medicul, clar, are obligatia sa pastreze secretul pacientului si sa nu-l reclame mai departe si sa foloseasca aceasta informatie pentru stabilirea tratamentului pacientului. Adica pacientul nu ar trebui sa aiba teama ca, daca spune medicului, atunci se va trezi pacientul cu dosar penal si mai degraba pacientul sa spuna medicului care il trateaza ca totusi nu este vaccinat corect, pentru ca medicul sa stabileasca care este demersul terapeutic corect”, a explicat Arafat.

Raed Arafat, noi precizari:

“Vreau sa mai completez ceva. Medicul, in mod normal, trebuie sa pastreze secretul pacientului. Daca pacientul decide, la un moment, sa discute cu Politia ca el a fost nevaccinat si avea certificat fals, pacientul poate sa solicite acest lucru. Daca pacientul decide sa ajute in depistarea modalitatilor si a modului in care a fost vaccinat la chiuveta, normal ca acest lucru poate sa ajute sa salveze alte vieti. Daca el doreste doar sa anunte medicul lui si medicul sa pastreze lucrul numai pentru partea terapeutica si sa nu mearga mai departe, medicul este obligat sa pastreze secretul pacientului, din ce stiu eu”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.