Medic roman, adevarul despre vaccinul anti-COVID, pe intelesul tuturor

Medicul Vasi Radulescu a postat un mesaj in care ofera informatii, pe intelesul tuturor, despre vaccinurile anti-COVID-19.

“Am pregatit aici informatii care sper sa te ajute cu toate nelamuririle sau fricile. Ele sunt explicate simplu, pe intelesul tuturor, iar multe au si link-uri catre materiale utile, pe care te rog sa le citesti.

Prin urmare, iata niste informatii deosebit de utile:

1. Singurele contraindicatii la vaccinare sunt reactiile alergice la prima doza sau trombocitopenia imuna indusa de prima doza. Nu se face a doua doza. Asadar nu exista alte contraindicatii, dar, dupa cum vei vedea mai jos, sunt situatii in care ar fi bine sa discuti si cu medicul curant, pentru o siguranta deplina.

Publicitate

2. Vaccinurile sunt indicate in sarcina. Pe orice perioada a sarcinii. Asociatiile de ginecologie recomanda vaccinarea ferm, pentru ca inca exista multe cazuri severe de gravide internate, din pacate nevaccinate.

3. Vaccinurile sunt indicate in alaptare. Anticorpii vor proteja si bebeul.

4. Dupa terminarea izolarii puteti face vaccinul, indiferent ca vorbim de doza 1, rapel, booster. Asadar e recomandat sa faceti vaccinul chiar daca ati avut Covid. Nu aveti de asteptat 1-2-4-6 luni, ci imediat de la terminarea izolarii puteti face vaccinul, respectand desigur timpul pentru rapel sau booster.

5. Trebuie sa treaca minimum 6 luni de la rapel pentru a putea face boosterul. Doar cei cu imunitate compromisa (spre exemplu cei cu cancere) fac schema cu 3 doze din prima, dupa un plan special.

6. Boostere sunt Pfizer sau Moderna. Repet, ele se fac la cel putin 6 luni de la schemele care pot fi cu AstraZeneca 2 doze, Pfizer 2 doze, Moderna 2 doze, Johnson&Johnson 1 doza.

7. Chiar daca ati avut schema cu AstraZeneca, booster va fi Pfizer sau Moderna. Sunt sigure, da, ca aprobarea a venit pe studii. Nu exista nicio dovada sa ne temem de ceva daca amestecam vaccinurile.

8. Cei cu boli de inima, plamani, ficat etc. nu au contraindicatie la vaccinare. Din contra, au mare nevoie de vaccin.

9. Cei cu trombofilie sau tromboze nu au contraindicatie la vaccinare. Pot face un vaccin ARNm. Se discuta si cu medicul hematolog, iar daca exista un tratament curent, medicul va explica daca acel tratament se va opri sau nu.

10. E trist ca nu se stie nici acum ce inseamna ARNm (am vazut o multime de intrebari despre ce e ARN) – este o componenta genica ce contine informatiile pe baza carora corpul face proteina S si declanseaza imunitatea impotriva acesteia. Proteina S (spike, adica „tep”) o are si virusul, iar cand acesta intra in corp e recunoscut imediat si se incepe lupta cu el. Vaccinuri cu ARNm sunt Pfizer si Moderna.

Citeste si articolul :   O tanara vaduva venea saptamanal la mormantul sotului

11. Cei sever imunocompromisi au MARE nevoie de vaccin. Pot face chiar schema cu 3 doze din prima, dupa un plan special, pentru a atinge o imunitate cat mai buna.

12. Cei cu cancere active care iau tratamente grele gen chimioterapie sau au radioterapie vor discuta cu medicul curant si vor stabili oportunitatea vaccinarii. In principiu vaccinul se poate face dupa finalizarea chimio sau radioterapiei.

13. Bolile autoimune NU sunt contraindicatii la vaccinare. Daca aveti tiroidite, lupus, poliartrita reumatoida sau oricare alta afectiune autoimuna, nu aveti contraindicatie. Puteti face orice vaccin aprobat.

14. Nici bolile inflamatorii intestinale ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragica. nu sunt contraindicatii la vaccinare.

15. Dozarea de anticorpi inainte de vaccinare (orice doza) este inutila. Repet, puteti face vaccinul chiar daca ati trecut prin boala. Trecerea prin boala + vaccinul = imunitate excelenta.

16. Boosterul e recomandat in perioada asta, da. 6 luni minimum de la rapel -> booster.

17. Johnson & Johnson are booster aprobat la minimum 6 luni de la doza unica – va fi cu Pfizer sau Moderna. Se poate face si inca o doza JJ.

18. Va veni aprobarea si pentru vaccinarea copiilor intre 5 si 11 ani. Aprobarea s-a dat deja in SUA de catre FDA si urmeaza si de EMA pentru Europa. Studiile din SUA au aratat ca vaccinurile sunt sigur, au o eficienta excelenta. Am pregatit un material aici – https://bit.ly/fda-copii

19. Vaccinarea intre 12 si 18 ani este aprobata si se face exact ca la adult, cu Pfizer sau Moderna.

20. Nu, dozele cu termen depasit NU sunt periculoase. Au fost extinse termenele oficial. Initial s-a crezut ca ARNm nu va rezista mult timp, dar realitatea ne-a aratat altceva. NU exista nicio problema aici.

21. Varicele NU sunt contraindicatii, ca am primit foarte multe mesaje despre asta.

22. Vaccinurile NU dau leucemie la 3-5 ani. Nu dau niciodata, nu avem nicio atentionare despre asta. Nu dau cancer si nici nu ne omoara dupa 50 de ani. Vaccinurile cu ARNm nu au cum sa interfereze cu ADN-ul.

23. Vaccinurile NU afecteaza fertilitatea. Nu exista nicio dovada care sa ne indice asta. Asadar vaccinul poate fi facut oricand inainte de intentia de a procrea.

24. Vaccinarea se poate face in HIV. Fara probleme. E chiar indicata.

25. Se pot face simultan vaccinul anti-Covid si cel antigripal. Chiar in aceeasi zi, da. Se vor face fiecare in alt brat. La fel cu cele anti-HPV, nu avem dovezi ca ar crea probleme administrarea lor simultana.

Citeste si articolul :   Ce bani primeste fiica doctoritei de 48 de ani din Fetesti, rapusa de coronavirus

26. Se pot vaccina si cei cu epilepsie, da.

27. Poate aparea miocardita dupa vaccinare? Am lamurit asta simplu, aici – https://bit.ly/miocardita

28. Ce facem cu hepatitele B sau C? Facem vaccinul. Avem mare nevoie de el! Nu exista contraindicatii nici aici.

29. Dar cu alergiile? Sunt atat de multi oameni cu alergii! Ei bine, cei care au istoric de soc anafilaxic vor face NEAPARAT vaccinul intr-un spital, cu medicii aproape. Cei cu teren plurialergic ar trebui sa discute cu medicul alergolog. Cei cu alergii comune, usoare, nu au contraindicatii la vaccinare.

30. Pacientii care sunt anticoagulati cu sintrom, trombostop, warfarina – sa aiba un INR stabil, ideal mai aproape de 2. Se pot vaccina fara probleme. Anunta la centru, se foloseste un ac fin, totul in regula.

31. Pacientii cu anticoagulante de generatie noua (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) pot face vaccinul fara probleme. Cum ei oricum nu monitorizeaza INR, anunta la centru pentru a folosi un ac fin.

32. Cum si cand anume se fac boosterele? Am pregatit un material aici – https://bit.ly/booster-covid

33. Ganglioni umflati dupa vaccin? Da! Pot aparea. NU e nimic de speriat, vor da inapoi.

34. Febra, durere de cap, oboseala, dureri musculare dupa vaccin? Da! Pot aparea, ele facand parte din raspunsul imun. Trec in cateva zile, nu e nimic de speriat. Luati paracetamol sau ibuprofen la nevoie.

35. Ce faci cand medicul tau iti zice ca NU ai voie sa te vaccinezi? Am pregatit un material aici – https://bit.ly/rec-medici

36. Circula un link catre o propunere parlamentara privind sutele de mii de morti datorate vaccinurilor si recunoasterea lor va atrage un block. Oricine poate face o propunere parlamentara. Soso poate oricand. Partidele de extrema pot oricand. Asta nu inseamna ca propunerea e validata si votata. Si eu pot propune ca de maine sa fie despagubiti cei care sunt trasi de curent (n-am putut sa ma abtin, scuze).

37. NU luati acasa tratamente ca ivermectina, arbidol sau altceva similar care nu este aprobat oficial. Bazandu-va pe ele puteti pierde timp pretios, ajungand apoi in forme grave la spital.

38. Ce faceti daca aveti Covid? Anuntati medicul de familie, luati tratament, monitorizati saturatia in oxigen sa fie peste 94%, va hidratati bine, va odihniti, va alimentati. Stati in izolare cele 14 zile. In cazul in care functia pulmonara este deteriorata si saturatia scade semnificativ, anuntati imediat serviciul 112.

Citeste si articolul :   Madridul suspenda vaccinarile timp de doua saptamani, din cauza lipsei dozelor

39. NU e nevoie sa luati anticoagulant sau aspenter inainte sau dupa vaccin!

40. Dupa vaccin, imunitatea are nevoie de mai multe zile sa apara. Cam 10 zile de la doza JJ, cam 30-40 zile sa atinga varful de la prima doza pentru Pfizer. Protejati-va cu masca, pastrati distanta, aveti o igiena buna. E pacat sa va infectati chiar dupa vaccinare!

41. Orice vaccin e bun. Cea mai mare protectie o da Moderna, apoi Pfizer, apoi JJ. Dar orice vaccin protejeaza excelent pe formele severe.

42. NU riscati sa obtineti certificatul verde fara sa va vaccinati. Este caz penal si, daca veti vrea sa faceti vaccinul, nu veti mai putea.

43. De ce ai vrea sa faci imunitate naturala cand ai la dispozitie un produs sigur, testat, ieftin (chiar gratis pentru tine, ca-l plateste statul) care iti asigura el o aparare foarte buna? Stiu o multime de oameni care au trecut prin boala si inca nu si-au revenit, la luni distanta. De ce ai vrea sa-ti bati joc de corpul tau cu o boala care-ti face praf plamanii, vasele de sange, inima, creierul? De ce ai alege asta si nu vaccinul?

44. Pot aparea palpitatii sau tensiune mare dupa vaccin? Te rog sa citesti acest material – https://bit.ly/palpitatii-miastenia

45. Se poate face vaccinul in miastenia gravis? Am pregatit acest material – https://bit.ly/palpitatii-miastenia

46. Vaccin in mastocitoza? DA! Musai in spital, cu medicii aproape.

47. Se poate face vaccinul in endometrioza? Nu exista nicio dovada care sa ne duca la o contraindicatie, deci da, se poate.

48. Se poate dona sange dupa ce a fost facut vaccinul? DA! Poti dona oricand sange, chiar si dupa booster!

Prin vaccinare scapam de restrictii si de dezastrul dat de valul 4. Altfel nu avem cum. Va rog sa intelegeti asta si sa mergeti sa faceti vaccinul”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.