Un obicei alimentar bun este esential pentru a ramane sanatos in fiecare zi. Este, de asemenea, un mod de a avea grija de tine. Intre consumul de fibre, cruditati, grasimi de calitate, va trebui sa va hotarati. In plus, este important sa mananci atent si sa uiti de dietele restrictive.
Favorizati mai multe fibre
Unul dintre obiceiurile alimentare sanatoase de adoptat este sa mananci mai multe fibre in fiecare zi. Este dovedit ca astazi oamenii consuma putine fibre, echivalentul a 20 g/zi. Cu toate acestea, se recomanda sa o consumati intre 25 si 30 g/zi. De fapt, fibrele si multe alte produse alimentare de calitate ajuta organismul sa functioneze mai bine.
Fibrele tind sa regleze tranzitul intestinal uman. Cu toate acestea, trebuie recunoscut faptul ca acestea joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, dar si in prevenirea bolilor cardiovasculare. Fibrele ajuta chiar si la pierderea in greutate.
Consumati alimente crude si minim procesate
Pentru a mentine o sanatate buna in fiecare zi, trebuie sa reduceti consumul de produse industriale. In plus, puteti prefera sa va gatiti mancarea acasa. Se observa ca specia umana consuma din ce in ce mai mult alimente bogate in grasimi, energie, zaharuri si sare, dar sarace in minerale si vitamine. Acestia sunt micronutrienti, dar sunt importanti pentru organism.
Publicitate
De asemenea, trebuie recunoscut faptul ca un aliment procesat este compus din aditivi care au repercusiuni asupra sanatatii umane. De fapt, alege alimente care sunt putin sau nu sunt procesate. In acelasi timp, va puteti bucura de a va gati mancarea alegand produse care arata clar lista de ingrediente care vor fi folosite pentru preparare.
Opteaza pentru grasimi de calitate
Grasimile sunt din ce in ce mai putin preferate cand vine vorba de mancare. Cu toate acestea, lipidele sunt inca esentiale pentru sanatate. Ele contribuie la buna functionare a organismului. Grasimea ofera o cantitate semnificativa de energie pentru oameni. Sunt esentiale pentru anumite mecanisme biologice si anume:
Constitutia membranelor celulare;
Sinteza hormonala;
Transport de vitamine etc.
Trebuie remarcat, insa, ca toate grasimile nu sunt la fel. Din punct de vedere calitativ, este indicat sa te concentrezi pe grasimile „nesaturate”. Acestea din urma sunt prezente in special in semintele si uleiurile oleaginoase, dar si in anumiti pesti grasi precum sardinele, somonul sau heringul.
Grasimile saturate pot fi recunoscute mai usor. Au tendinta de a se solidifica la temperatura camerei. Este cazul unturii, untului, etc. In timp ce puteti manca aceste grasimi, ar trebui sa evitati sa exagerati cu ele. Excesul poate duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Mananca mai multe proteine vegetale
Exista multe surse de proteine, inclusiv cele animale care sunt compuse din peste, carne, oua, produse lactate. Proteinele vegetale, pe de alta parte, includ cereale, leguminoase, seminte oleaginoase etc.
Este indicat sa consumati mai multe proteine vegetale. Acest lucru contribuie cu usurinta la variatia si diversificarea dietei dumneavoastra. Pentru informare, plantele sunt bogate in minerale, fibre, oligoelemente si vitamine.