Certificatul verde la locul de munca a fost respins in Senat

Senatorii a respins obligativitatea prezentarii certificatului verde la locul de munca. Senatul este prima camera sesizata. Proiectul merge la Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Proiectul a fost respins de Senat cu 67 de voturi „pentru” si 60 de voturi „impotriva”. Pentru adoptare, fiind vorba de o lege organica, erau necesare 69 de voturi. PSD si AUR au votat impotriva proiectului de lege.

Proiectul merge la Camera Deputatilor, care e camera decizionala.

Proiectul prevedea ca certificatul COVID sa fie cerut pentru angajatii de la stat si privat. Raporturile de serviciu in baza carora isi desfasoara activitatea personalul din unitatile publice si private care nu prezinta certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspenda de drept, fara plata drepturilor salariale, pe o perioada de 30 de zile, mai precizeaza proiectul. Dupa 30 de zile contractul de munca poate fi desfacut.

Publicitate

De asemenea, costul testelor COVID-19 este suportat de catre personalul unitatilor publice.

Citeste si articolul :   Noi exceptii de la prezentarea certificatului verde. Ce se intampla cu pensionarii

Partidul Social Democrat, prin vocea senatorului Streinu Cercel, a anuntat ca nu sustine proiectul de lege pentru ca ar fi „gresit conceptual”. „Atat cei vaccinati, cat si cei nevaccinati se pot infecta la fel de usor. Noi introducem discriminare prin vaccinare”, a declarat Cercel, in plenul Senatului.

Publicitate

Senatorul AUR Claudiu Tarziu a declarat ca parlamentarii „voteaza impotriva poporului”. „Ne intoarcem in dictatura. Reglementarile de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Daca veti vota aceasta lege veti declansa o criza sociala cu potential exploziv. (…) Mor oameni vaccinati, atentie cum votati. Vaccinul este un tratament experimental”, a declarat Tarziu.

Diana Sosoaca: „Ati intors Romania in epoca hitlerista. Numai evreii mai erau obligati sa prezinte un act sa intre la alimentara”, a spus aceasta, moment in care presedinta Senatului Anca Dragu i-a taiat microfonul.

PNL, USR si UDMR au anuntat ca sustin proiectul. „Masurile propuse sunt simple si eficiente. Nu incalca drepturile romanilor. USR va vota acest proiect”, a anuntat de la plenul Senatului Simona Spataru. „Daca OMS, state mai dezvoltate au hotarat ca asta e o metoda sa scadem rata infectarii, nu vad de ce am avea alta pozitie. Sunt de acord cu testare cat mai mare, dar cred ca in momentul de fata vaccinarea e cea mai importanta”, a declarat si senatorul PNL Gheorghe Carp.

Citeste si articolul :   Senatul a solicitat Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) sa verifice si sa raspunda cu privire la adeverinta medicala a Dianei Sosoaca

Comisiile reunite juridica si de sanatate au aprobat, marti, cu majoritate de voturi, propunerea legislativa privind introducerea certificatului digital COVID pentru angajatii unor unitati publice si private.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.