In plina pandemie, Rujeola loveste Romania

Romania se afla in plina pandemie de covid-19, insa un alt virus ne da tarcoale. Rujeola continua sa faca victime printre oameni, fiind una dintre cele mai periculoase si usor transmisibile boli.

Rujeola face ravagii pe teritoriul Romaniei. 55 de cazuri noi de rujeola au fost confirmate in Romania, doar in ultima saptamana, afectand sapte judete ale tarii.

Numarul total al persoanelor bolnave ajunge la 19.756, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. De asemenea, si 64 de persoane au murit din cauza rujeolei, numita si pojar.

Rujeola loveste Romania.

In utlima saptamana au fost raportate 29 de cazuri in Satu Mare, 15 in Suceava, 7 in Brasov, si cate unul in Bihor, Iasi, Neamt si Vrancea.

Rujeola este o boala infectioasa foarte contagioasa, care poate duce deseori la complicatii, si chiar la deces.

Asadar, conform Centrului National de Supraveghere si Control al bolilor Transmisibile, din patru persoane care sufera de rujeola, una are nevoie de internare in spital, iar din 1.000 de bolnavi, pentru unul rujeola este fatala.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea cinematografiei. A incetat din viata marele actor Sean Connery

Simptome rujeola

Din punct de vedere clinic, infectia se manifesta in trei etape secventiale, cu simptome care se succed pe o perioada de doua pana la trei saptamani:

Perioada de incubatie – asimptomatica din punct de vedere clinic si care dureaza, potrivit Mayo Clinic, intre 10 si 14 zile de la expunerea la virusul care provoaca rujeola;

Perioada prodromala – caracterizata de semne si simptome nespecifice si care pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli comune – febra, tuse seaca si neproductiva, rinoree, dureri in gat, conjunctivita. Aceasta perioada poate dura intre 3 si 5 zile. Spre sfarsitul ei vor aparea punctele Koplik – mici puncte de culoare alb-gri, care apar la nivelul mucoasei bucale, cu un mic punct alb in centru. Acestea dispar de obicei dupa aproximativ 18 ore, moment in care boala intra in faza acuta;

Perioada acuta – este momentul in care se instaleaza asa numitul rash cutanat – puncte rosii-maronii, plate sau usor proeminente care se pot uni si forma pete. Uneori pruriginos (mancarime intensa a pielii), rash-ul debuteaza la nivelul fetei si se raspandeste apoi pe membrele superioare, trunchi si membrele inferioare. In starea acuta a bolii, febra continua sa creasca, putand sa ajunga la valori de pana la 40-41 de grade Celsius. Eruptia dispare la fel cum a aparut, progresiv, incepand cu tenul si culminand cu membrele inferioare. Perioada acuta dureaza aproximativ 5 zile.

Citeste si articolul :   Boris Johnson a fost internat în spital din cauza COVID-19

Perioada in care un pacient este contagios difera foarte mult in functie de statusul imun al acestuia. In general, insa, daca o persoana este sanatoasa, va fi contagioasa timp de 4 zile inainte si dupa aparitia rash-ului. Pacientii cu sistem imun slabit sunt contagiosi pe toata perioada afectiunii.

Autor