Seful OMS, despre administrarea celei de-a treia doze: “Este imorala, incorecta si nedreapta si trebuie sa se opreasca pentru ca nu vom opri pandemia ignorand un intreg continent”

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 in unele tari este „imorala, incorecta si trebuie sa se opreasca”, tinand cont ca imunizarea stagneaza in Africa, a declarat directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit CNN.

Intensificarea vaccinarilor cu doza de rapel (booster) este “imorala, incorecta si nedreapta si trebuie sa se opreasca”, a declarat marti seful OMS pentru CNN.

„A incepe inocularea celei de-a treia doze este intr-adevar cel mai rau lucru pe care il putem face in calitate de comunitate globala. Este nedrept si, de asemenea, incorect pentru ca nu vom opri pandemia ignorand un intreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de productie prin alte mijloace”, a spus acesta.

OMS a recomandat o doza suplimentara de vaccin, a treia, pentru persoanele imunodeprimate, insa se opune utilizarii la scara larga a dozelor de rapel (booster) pana cand un numar mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat cu o prima doza de ser anti-COVID-19.

America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singura doza de vaccin la peste 50% din populatiile lor, in timp ce doar 7% din populatia Africii a primit o singura doza, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In septembrie, Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA a autorizat administrarea de doze de rapel cu vaccinul Pfizer pentru anumite categorii de persoane.

La randul sau, Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a cerut statelor Uniunii Europene sa emita “recomandari oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel”. EMA a afirmat ca in cazul persoanelor cu sistem imunitar normal, dozele de rapel cu serul BioNTech/Pfizer “pot fi luate in considerare la cel putin 6 luni dupa a doua doza la persoanele cu varsta de peste 18 ani”.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.