Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu s-a facut nimic nici aici”

Medicul UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iasi Tudor Ciuhodaru a spus la Antena 3 ca este criza de plasma in Romania, dar si la nivel european.

Doctorul spune, de asemenea, ca, desi cu lipsa plasmei nu se confrunta doar Romania, ci si alte tari europene, autoritatile ar fi putut sa creeze o strategie prin care mii de pacienti cu boli grave sa fie ajutati:

„Vorbim despre produse derivate de plasma care sunt vitale pentru pacientii din Romania si sunt semnale de alarma inca din luna august ca aceasta problema risca sa devina majora.

Tineti cont ca Romania consuma in fiecare an produse derivate echivalentul a 200.000 de litri de plasma, iar lantul de la colectare pana la produsul finit dureaza intre 6 si 12 luni, in contextul in care toate aceste produse sunt de import.

Chiar nu s-a facut nimic nici aici. Vorbim despre o evaluare corecta a necesarului de produse derivate de plasma, de existenta unor centre de colectare a plasmei fractionate in Romania. Nu e chiar atat de greu, in contextul in care se scade colectarea la nivel european, sa iti faci o strategie. Vorbim despre o patologie pediatrica. Multi copii cu boli rare au nevoie de aceste produse derivate de plasma. De pacienti cu cancer, cu boli autoimune, imunodeficiente primare si secundare, arsuri, transplant, cancere”, a declarat medicul pentru sursa citata mai sus.

Citeste si articolul :   Adevarul despre tratamentul care l-a salvat pe Alexandre Eram, sotul Andreei Esca.

”Se ajunge intr-o situatie critica”

„Se ajunge intr-o situatie critica. Colectarea a scazut, educatia pentru sanatate este inexistenta in scoala si nimeni nu stie care sunt beneficiile donarii unor astfel de produse. Romanii sunt foarte solidari pe Facebook cand este vorba de a face ceva, dar daca nu le oferi informatia necesara, nu ii vei avea in centrele de colectare.”

„Indiferent ce spunem noi in spitale, si noi informam pacientii, trebuie introduse la orele de biologie (n.r. informatii despre plasma), sa stie fiecare beneficiile si riscurile. Legea Ciuhodaru sta in Parlament de foarte mult timp. Pana cand nu vor fi cunoscute ca alfabetul sau tabla inmultirii, nu vom avea succes.”

Autor