Medicul Tudor Ciuhodaru avertizeaza toti parintii si bunicii: “Atentie la paracetamol”

Medicul Tudor Ciuhodaru, specialist in Medicina de Urgenta, avertizeaza toti parintii si bunicii. Doi frati au ajuns la spital dupa ce parintii le-au administrat paracetamol in doze pentru adulti.

„Atentie parinti si bunici. In cazul racelilor la copii nu trebuie niciodata depasita doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea stricta intervalului de minim 4 ore intre doua administrari si a dozei maxime zilnice sunt esentiale pentru a nu aparea efecte toxice.

Doi copii au ajuns la urgente in stare grava dupa ce parintii le-au administrat paracetamol intr-o doza asemanatoare celei pentru adulti. Cei doi frati au ajuns la spital cu insuficienta hepato-renala iar unul din ei nu a mai putut fi salvat. Educatia pentru sanatate si notiunile de prim ajutor ar trebui predate in toate scolile din Romania. Asa cum prevad cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus in parlament.

Retineti:

Publicitate

1. Paracetamololul este toxic pentru ficat daca se depaseste doza.

2. Are actiune analgezica si antipiretica. Actiunea sa antiinflamatoare este practic inexistenta.

Citeste si articolul :   Creste teama ca va aparea o criza alimentara dupa ce Romania a interzis exportul de cereale

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei si al

b) durerilor usoare si medii cu diferite localizari: cap, articulatii, dinti, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinarii.

4. Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7. Daca simptomele persista mai mult de 3 zile este necesara reevaluarea diagnosticului si tratamentului.

8. Copilul nu este un adult in miniatura. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la

9. La copii cu varsta sub 6 ani recomandam utilizarea formelor farmaceutice adecvate varstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).

10. Nu lasati copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap inchis). Intoxicatia cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortala chiar la adult”, a mentionat Tudor Ciuhodaru, specialist in Medicina de Urgenta.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.