Beneficiile iodului pentru frumusete si sanatate

Iodul este un oligoelement extrem de important care participa la toate procesele metabolice ale corpului. Intr-o viata, o persoana nu are nevoie de mai mult de o lingurita de iod. Cum afecteaza deficitul de iod aspectul si bunastarea?

Importanta iodului

Iodul microelement este necesar pentru glanda tiroida – un mic conductor al unui organism mare pentru a mentine procesele de productie a celor mai importanti hormoni. La randul lor, acestia declanseaza si controleaza multe functii vitale.

In multe privinte, evolutia cu succes a sarcinii si dezvoltarea intrauterina a copilului depind de cantitatea de iod din corpul femeii. Desigur, iodul este important si pentru frumusetea externa. De exemplu, lipsa de iod poate afecta foarte bine apetitul crescut, excesul de greutate, bolile inflamatorii ale pielii, parul fragil, unghiile, gingiile si bolile dentare. O femeie poate duce un stil de viata sanatos, poate manca corect, dar totusi are probleme cu silueta. Dar de indata ce incepe sa ia suplimente alimentare care contin iod, dieta nu devine atat de stricta si puteti vizita sala de sport mult mai rar.

Citeste si articolul :   Acid ascorbic: utilizari si beneficii

Cu siguranta, multi au observat cat de bine arata pielea dupa o vacanta la mare. Scaldatul in apa de mare, bogat in microelemente benefice, inclusiv iod, ajuta pielea sa-si recapete netezimea, fermitatea si elasticitatea. Cosmetologii recomanda abandonarea tuturor tipurilor de acoperiri pentru unghii (lac, gel) daca unghiile tind sa se rupa si sa se exfolieze. Baile in  mare le  pot reda puterea in doar cateva zile de utilizare zilnica.

Publicitate

Iodul nu este mai putin util pentru frumusetea parului. Datorita lui, parul capata stralucire, devine mai puternic si cade mai putin. Acest lucru se datoreaza faptului ca indicatorii cantitativi normali ai iodului imbunatatesc procesele metabolice, inclusiv cele care apar in celulele scalpului. Parul primeste mai multa hrana si, ca rezultat, arata bine ingrijit si sanatos.

Din pacate, lipsa de iod din organism nu poate fi intotdeauna diagnosticata doar prin semne „cosmetice”, cum ar fi unghiile fragile si parul  deteriorat . Adesea, deficienta de iod poate fi observata numai dupa aparitia primelor consecinte. De exemplu, glanda tiroida functioneaza defectuos. Cand exista putin iod in organism, glanda tiroida incepe sa creasca, incercand sa acopere deficienta de iod datorita dimensiunii sale.

Citeste si articolul :   Ce produs contine mult mai multa vitamina C decat lamaile

Surse de iod

Deci, multi oameni stiu cat de important este iodul. Cu toate acestea, nu toata lumea este constienta ca iodul nu este sintetizat de organism, ceea ce inseamna ca acesta poate fi obtinut doar din exterior. Mancarea este principala sursa de iod, dar nici cel mai echilibrat meniu nu este intotdeauna capabil sa compenseze lipsa de iod din organism. Acest lucru este valabil mai ales pentru zonele cu deficit de iod – locuri situate departe de mari si oceane. In acest caz, este recomandat sa luati iod sub forma de suplimente biologice. Desigur, este mai bine sa obtineti permisiunea de a utiliza astfel de medicamente de la un medic – iodul in cantitati mari poate fi pur si simplu periculos pentru sanatate.

In ce produse sa cautati iod natural? Desigur, in toate soiurile de pesti marini, crustacee, moluste, alge marine. In alimentele „pamantesti” exista mult iod, de exemplu, in mere, prune, cirese, caise, rosii, morcovi, sfecla, lapte si produse lactate.

Citeste si articolul :   Carnea: Cum ne dam seama daca este proaspata sau alterata

Deci, cat de mult iod este necesar pentru a satisface nevoia acestui oligoelement al tuturor functiilor si sistemelor corpului? Conform recomandarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cantitatea medie de iod pentru un adult ar trebui sa fie de 150 mcg pe zi. Femeile gravide si care alapteaza au nevoie de o doza crescuta de iod – pana la 250 mcg de iod pe zi. Pentru copii mici, este nevoie de pana la 100 mcg de iod zilnic.

Un punct important este ca iodul nu are capacitatea de a se acumula in organism si, prin urmare, trebuie consumat zilnic.

Doza corecta si frecventa de administrare pot fi selectate numai de catre un medic.

Publicitate

Autor