Angela Merkel se pensioneaza! Ce suma va incasa lunar de la statul german

Angela Merkel se pragateste sa iasa la pensie. Pe 26 septembrie Germania si-a ales un nou Bundestag.

Pana la formarea noului executiv, Angela Merkel ramane cancelar.

”Exista si vor mai fi numeroase provocari, care vor continua pana in ultima zi a mandatului meu”, a declarat, recent, Angela Merkel.

Ce salariu are Angela Merkel?

In prezent, cancelarul primeste lunar de circa 25.000 de euro. In plus, Angela Merkel mai are dreptul si la circa 10.000 de euro in calitate de membru al Bundestag-ului, din care face parte de peste 30 de ani.

Publicitate

Cand va iesi la pensie, Angela Merkel va continua sa primeasca mai intai salariul, timp de trei luni, apoi jumatate din acesta ca indemnizatie tranzitorie pentru maximum 21 de luni.

Pentru pensia ulterioara, diferitele drepturi de pensie rezultate din activitatea de cancelar, ministru si deputat in Bundestag se compenseaza intre ele. Angela Merkel beneficiaza de faptul ca a fost in functie pentru o perioada foarte lunga de timp.

Citeste si articolul :   Alin Oprea, apel la 112, dupa ce a fost agresat. Ce au descoperit oamenii legii

Baza de calcul, cu o precizie de pana la cinci zecimale, poate fi consultata in asa-numita lege a ministrilor federali din 1953. Cancelarii federali au dreptul la 27,74% din salariul lor anterior dupa cel putin patru ani de mandat. Cu fiecare an suplimentar de mandat, dreptul creste cu 2,39167% pana la maximum 71,75%.

Publicitate

Ce pensie va primi Angela Merkel?

Deci, Angela Merkel poate primi pensie de aproximativ 15.000 de euro pe luna si are dreptul la protectie personala si la o masina de serviciu cu sofer pentru tot restul vietii sale. In plus, va avea un birou in sediul Bundestag-ului din Berlin, cu un sef de birou, doi asistenti si o dactilografa.

Cum se vede Angela Merkel la pensie?

In luna iulie 2021, in timpul unei vizite la Washington, Angela Merkel a fost intrebata cum vede la pensie. A lasat sa se inteleaga ca vrea sa ia o pauza si ca nu va accepta nicio invitatie, realizand ca sarcinile sale anterioare ”sunt acum indeplinite de altcineva”.

Citeste si articolul :   Supermarket inchis dupa ce o angajata de 39 de ani a fost confirmata cu noul virus din China

”Ceea ce cred ca imi va face mare placere”, a mai adaugat cea care inca ocupa rolul de cancelar al Germaniei.

In timpul liber pe care il va avea la dispozitie, a spus Merkel, vrea sa se gandeasca la ”ceea ce ma intereseaza cu adevarat”, lucru pe care, din motive de timp, nu a reusit sa-l faca in ultimii 16 ani.

”Voi incerca, poate, sa citesc ceva. Dupa ce ochii mi se vor inchide de oboseala, voi dormi nitel, iar apoi ramane sa descopar unde ma voi trezi.”

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.