Doliu in teatrul Romanesc. Dupa Ion Caramitru, inca o mare actrita este inmormantata astazi

Doliu in lumea teatrului din Romania. Dupa Ion Caramitru, iata ca si Ileana Usy Iordache, fosta actrita a Teatrului National din Bucuresti, a incetat din viata la varsta de 91 de ani.

Marea actrita a incetat din viata la inceputul acestei saptamani. Anuntul trist a fost facut pe site-ul oficial TNB. Ileana Usy Iordache a fost fiica reputatului critic si istoric literar Vladimir Streinu.

Potrivit reprezentantilor institutiei, actrita va fi inmormantata la Cimitirul Bellu.

„Pe 13 septembrie 2021, s-a stins din viata, la varsta de 91 de ani, fosta actrita a Teatrului National ‘I.L. Caragiale’, Ileana Usy Iordache.

Publicitate

Sicriul cu corpul neinsufletit a fost depus la capela centrala a Cimitirului Bellu ortodox, iar miercuri, 15 septembrie, ora 14.00, are loc inmormantarea (la parcela 23 Bis, alaturi de tatal ei, cunoscutul critic si istoric literar Vladimir Streinu).

Ileana Iordache-Streinu s-a nascut si a copilarit la Gaesti la 25 iunie 1930 (dar a fost declarata la 1 iulie), unde tatal sau, Vladimir Streinu, era profesor.

A absolvit in 1953 cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa profesorului Gheorghe Timica, fiind angajata imediat ca actrita la Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti. A fost stranepoata marelui actor Nicolae Baltateanu’, au mai scris reprezentantii TNB.

A fost distinsa cu Premiul Teatrului National din Bucuresti pe anul 1984. Filme de referinta: Pe raspunderea mea’ (regia Paul Calinescu, 1956), Mofturi 1900′ (regia Jean Georgescu, 1964), Pantoful Cenusaresei’ (regia Jean Georgescu, 1969) sau Bad Blood’ (regia Leos Carax, Carlton Production-Londra, 1998).

Este cea care i-a inspirat lui Radu Tudoran (primul ei sot) personajul Adnana din Toate panzele sus!’. Cu pricepere, devotament si simt critic, dupa 1990 s-a consacrat promovarii operei tatalui sau Vladimir Streinu (despre care a publicat o tulburatoare biografie, si cea mai buna), ingrijind aparitia unor noi editii a unor celebre lucrari, plus o inedita antologie de texte politice.

Dumnezeu s–o odihneasca in pace!„, este mesajul de pe site-ul institutiei.

Citeste si articolul :   Document! Evidenta persoanelor vaccinate impotriva COVID-19. Febra, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii- reactii a zeci de persoane

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.