Ora de iarna 2021. Comisia Europeana a propus renuntarea la ora de iarna, dar pana acum nu a fost luata nicio decizie in acest sens.
Incepand cu anul viitor, situatia ar putea sa se schimbe, astfel statele membre Uniunii Europene ar putea sa decida daca se va renunta la ora de iarna, care este de fapt, ora standard.
Cand se schimba ora de iarna in Romania?
Trecerea la Ora de Iarna, se face in ultima Duminica din luna Octombrie, cand ceasul se regleaza cu o ora in urma. In acest an, trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 30 spre 31 octombrie, ora 04:00 devenind ora 03:00.
La nivel mondial, exista mai multe tari care nu folosesc ora de iarna.
Publicitate
Cum ne influenteaza trecerea la ora de iarna
„Constatam in fiecare an ca trecem prin astfel de schimbari si ne referim intotdeauna la ora de iarna. Dar ar trebui sa nu scapam din vedere faptul ca trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece si ca de fapt acesta provoaca schimbari. Noi functionam dupa lumina solara si in momentul in care se scurteaza ziua ne simtim mai obositi sau chiar avem deficit de atentie”, a spus Lorena Diaconescu, psiholog.
Ora de iarna 2021.
„E o iluzie ca dormim mai mult, asta se intampla intr-o singura noapte. Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie calitatii somnului si sa incercam sa cuprindem acele ore in care intr-adevar se refac circuitele nervoase – intervalul intre 10 seara si 3 dimineata. Tot ce se intampla dupa 3 dimineata este somnul de frumusete. Si acela este important, evident, dar ar trebui totusi sa folosim timpul in care sa ne odihnim”, a mai spus psihologul.
„Eu i-as sfatui pe parintii de copii si de adolescenti sa profite de acest moment pentru reglarea orei in care se desfasoara somnul copiilor. Stim, ei vor sa stea mai mult. Ceea ce putem sa facem acum este sa le spunem: te vei culca in acelasi timp ca si aseara, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, a mentionat Lorena Diaconescu.