Ora de iarna 2020. Se mai trece la ora de iarna? Toata lumea trebuie sa stie asta

Ora de iarna 2020. Anul 2020 ar putea fi ultimul in care se va mai face trecerea la ora de iarna.

In anul 2019, La inceputul lunii martie, in cadrul Comisiei Europeane s-a votat favorabil propunerea ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de iarna si in UE.

Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga. Romania a aderat la ora de vara in 1932.

In acest an, trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 24 spre 25 octombrie, in ultimul week-end din luna, cand ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Ora de iarna este numita astfel prin contrast cu ora de vara, al carui scop este folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea inapoi a orei oficiale cu o ora.

Ora de iarna 2020.

Cel care a gandit prima data ca posibila introducerea acestui tip de orar conventional a fost un neo – zeelandez, Hudson in, anul 1898.

Citeste si articolul :   Ce s-a intamplat cu Dan Diaconescu dupa ce a fost eliberat din inchisoare: „Sunt Dan Diaconescu, singurul cetatean european care are o interdictie de a vorbi in public"

Nu toate tarile folosesc in acest moment ora de vara, ci doar 70 de tari din intreaga lume. In plus, nu toate tarile au aceleasi perioade pentru schimbarea orei de vara.

Aceasta ar putea fi ultima data cand romanii vor da ora inapoi, intrucat Comisia Europeana si-a propus ca de anul viitor sa se renunte la aceasta practica in UE. In tara noastra, decizia apartine Guvernului.

Cum ne influenteaza trecerea la ora de iarna

„Constatam in fiecare an ca trecem prin astfel de schimbari si ne referim intotdeauna la ora de iarna. Dar ar trebui sa nu scapam din vedere faptul ca trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece si ca de fapt acesta provoaca schimbari. Noi functionam dupa lumina solara si in momentul in care se scurteaza ziua ne simtim mai obositi sau chiar avem deficit de atentie”, a spus Lorena Diaconescu, psiholog.

Ora de iarna 2020.

„E o iluzie ca dormim mai mult, asta se intampla intr-o singura noapte. Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie calitatii somnului si sa incercam sa cuprindem acele ore in care intr-adevar se refac circuitele nervoase – intervalul intre 10 seara si 3 dimineata. Tot ce se intampla dupa 3 dimineata este somnul de frumusete. Si acela este important, evident, dar ar trebui totusi sa folosim timpul in care sa ne odihnim”, a mai spus psihologul.

Citeste si articolul :   Reputat medic roman: Ne indreptam spre scenariul in care scapa cine poate, Dumnezeu cu mila!

„Eu i-as sfatui pe parintii de copii si de adolescenti sa profite de acest moment pentru reglarea orei in care se desfasoara somnul copiilor. Stim, ei vor sa stea mai mult. Ceea ce putem sa facem acum este sa le spunem: te vei culca in acelasi timp ca si aseara, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, a mentionat Lorena Diaconescu.

Autor