3 diferente cheie intre simptome de raceala, gripa si covid-19

La aproape doi ani de la aparitia coronavirusului in China, intreaga lume se afla inca in mijlocul unei pandemii. Desi este inca important sa fiti vigilenti, simptomele covid-19 sunt foarte asemanatoare cu cele ale racelii obisnuite si ale gripei, boli respiratorii care au, de asemenea, acelasi mod de transmitere.

Cum se face diferenta dintre cele trei infectii?

Febra, dureri corporale, frisoane, curgerea nasului, dureri in gat etc. greu de facut diferenta dintre o raceala obisnuita, gripa si o infectie cu coronavirus. In timp ce aceste trei boli provoaca simptome relativ similare , este important sa le putem deosebi. Intr-un articol , Le Figaro face bilantul diferitelor simptome ale acestor patologii.

Ce au in comun racelile, gripa si Covid-19?

Desi stim acum ca coronavirusul nu este doar gripa , raceala obisnuita, gripa si covid-19 au multe lucruri in comun. Acestea sunt boli contagioase cauzate de un virus si au acelasi mod de transmitere. Toate cele trei sunt transmise de la om la om si prin aer. Cu toate acestea, acestea sunt virusuri complet diferite. Raceala este cauzata de virusul gripal tip A, B sau C, gripa este cauzata de un rinovirus, iar covid-19 este cauzata de un coronavirus. Daca numai un medic poate pune un diagnostic fiabil, exista semne care pot da o indicatie.

Citeste si articolul :   Cele 11 beneficii ale morcovilor

Care sunt simptomele lor?

Raceala obisnuita poate incepe in orice moment al anului, aveti tuse uscata, febra moderata sau absenta si oboseala moderata. Gripa se manifesta ca o tuse persistenta si de obicei incepe la inceputul toamnei si primaverii. Aceasta infectie este insotita de febra, dureri si dureri musculare severe. In caz de gripa, este, de asemenea, posibil sa experimentati oboseala severa, un sentiment de epuizare si sa suferiti de frisoane si transpiratii abundente. Virusul Covid ofera o imagine clinica similara la cele ale gripei si la raceala obisnuita. Curgerea nasului, dureri in gat, febra, tuse, dureri corporale, oboseala, cele mai frecvente simptome ale virusului sunt foarte asemanatoare cu aceste infectii. Cu toate acestea, unii subiecti sunt asimptomatici sau au forme foarte moderate ale bolii.

Publicitate

„In ceea ce priveste semnele clinice, nu exista o diferenta mare”

Prin urmare, este dificil sa distingem aceasta infectie de o simpla raceala sau gripa. „In ceea ce priveste semnele clinice, nu exista o mare diferenta ”, spune dr. Matthieu Calafiore, medic generalist si lector la Universitatea din Lille. El adauga ca, pentru a reduce epidemia, este important sa se respecte gesturile de bariera si sa se respecte o igiena impecabila.

Citeste si articolul :   Ai tensiune arteriala crescuta: mananca aceste 10 alimente si vei fi sanatos

Care sunt diferentele cheie dintre raceala obisnuita, covidul si gripa?

1) Simptomele covid-19

Simptomele covid-19 pot fi specifice si foarte variate. Conjunctivita, pierderea mirosului sau a gustului, eruptii cutanate, diaree, decolorarea degetelor si in cele mai grave cazuri dificultati de respiratie, senzatie de strangere sau durere in piept si pierderea vorbirii si a abilitatilor motorii. Unele simptome pot persista chiar si dupa recuperare .

2) Viteza transmisiei

Viteza de transmitere si rata de reproducere a virusului sunt, de asemenea, diferite. Gripa se raspandeste mai repede decat covidul, dar rata de reproducere a acestuia din urma este de 2 pana la 2,5 ori mai mare decat cea a gripei.

3) Perioada de incubatie

Raceala si gripa au o perioada de incubatie mai scurta decat Covid. Aceasta dureaza intre 1 si 3 zile pentru gripa, 2 pana la 3 zile pentru raceala obisnuita, intre 3 si 5 pana la 14 zile pentru Covid.

Cum sa reactionezi in caz de simptome?

Daca aveti simptome asemanatoare gripei, este important sa consultati un medic cat mai curand posibil, astfel incat acesta din urma sa poata pune un diagnostic adecvat. Doar un test de screening poate confirma infectia cu coronavirus, in special in formele usoare ale bolii. Cand aveti dubii, este esential sa ramaneti acasa, sa purtati o masca atunci cand exista oameni in jurul vostru si sa pastrati o distanta de cel putin un metru. Daca diagnosticul este confirmat, persoanele care traiesc sub acelasi acoperis ar trebui sa ia anumite masuri pentru a evita contagierea.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.